| EddyChiz a întrebat:

am un prieten, care a plecat spre un concert la care eram eu fotograf, a plecat de la el de acasa cu inca 3 persoane in masina, au ajuns la concert si au luat de la cineva de la concert vreo 3 grame, si la intoarcere i-au oprit politia si i-au perchezitionat si au gasit drogul in masina, adica prietenul meu nu avea nimic la el doar era fumat si nu i s-a facut niciun test sau ceva, in seara aia doar au semnat o declaratie, si l-au chemat la politie tot asa asa, dar nici acolo nu a dat nici o declaratie doar a vorbit, politistul respectiv ii spunea ca il bate daca nu zice tot, si ca minte si ca ii face dosar penal, chiar daca el nu a facut niciun test si nu a fost prins cu nimic, doar era sub influenta pentru ca observat cel care l-a prins si era in masina, poate sa riste dosar penal sau cazier pentru asta cum spunea politistul de il ameninta? Ce poate sa pateasca

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

La noi nu se mai pedepseste penal consumul de droguri dar se pedepseste procurarea si detinerea drogurilor.
Daca nu i-au gasit nimic asupra lui atunci nu va fi pedepsit penal, daca i-au gasit atunci poate fi pedepsit, doar poate fi introdus in programul de specialitate, pentru dezintoxicare.
Conform L.143/2000, rep. in 2014, citez:
"ART.4.(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
  (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani."
"ART.22.(1) Consumul de droguri aflate sub control naţional, fără prescripţie medicală, este interzis pe teritoriul României.
  (2) Persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control naţional poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri. Manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document, potrivit regulamentului pentru aplicarea dispoziţiilor prezentei legi.
  (3) Stabilirea programului psihologic şi social individualizat se face de către centrul de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, pe baza evaluării psihologice şi sociale şi în concordanţă cu rezultatele examinării medicale solicitate unei unităţi medicale, conform criteriilor prevăzute în regulamentul de aplicare a prezentei legi.
  (4) Stabilirea programului terapeutic individualizat se face conform protocoalelor de practică, elaborate de Ministerul Sănătăţii, prin structurile sale specializate şi Colegiul Medicilor din România.
  (5) Unităţile medicale în care se desfăşoară programe terapeutice pentru consumatorii dependenţi transmit centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog datele necesare în vederea menţinerii continuităţii programului integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, pe baza unui raport medical.
  (6) Programul terapeutic şi programul psihologic şi social se desfăşoară integrat, astfel încât consumatorul şi consumatorul dependent să poată beneficia de o asistenţă medicală, psihologică şi socială concomitentă şi continuă, cu respectarea drepturilor omului şi a drepturilor pacientului, potrivit legii."

0 răspunsuri: