anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună ziua!
Anul trecut am lucrat timp de aproximativ 5 luni într-un loc, ulterior la lichidare am întrebat de zilele de concediu, da care mi s-a spus ca se plătesc la încheierea anului financiar. A trecut și încheierea însă eu nu am primit nimic, întrebarea mea este.
Am dreptul de a primi acești bani? Dacă da, care este legea exacta care spune când ii pot primi? Mi s-a spus ca are dreptul sa-mi dea în decursul acestui an

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat trebuia facuta la lichidare, asa spune Codul muncii.

Bula
| Bula a răspuns:

Inchiderea anului fiscal si predarea bilantului pe semestrul II trebuie facuta pana la sfarsitul acestei luni.
Daca in luna mai nu-ti dau banii, atunci poti veifica la finante, daca au predat bilantul si poti pune intrebarea daca ti-au fost rezervati banii cuveniti.
De la locul de munca nu ti se dau banii in luna mai, atunci poti apela si la ITM.
Doua controale la firma le-ar costa mult mai mult decat datoria spre tine.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Da! Trebuiau compensate in bani la plecare nu la incheierea anului financiar. Te-au mintit. O reclamatie la ITM le-ar face bine. Altfel prin judecata timp si bani pierduti.

| mi25 a răspuns:

Baza: Codul muncii, art.144-153., dar mai ales art. 146 alin.(3) si art. 150.
Angajatorul este obligat sa plateasca zilele de concediu la incetarea contractului de munca.
Ceea ce spune angajatorul este o minciuna.
Ce trebuie sa faci.
1. Faci o cerere in dublu exemplar in care ceri sa ti se achite indemnizatia pentru concediul de odihna ce ti se cuvine pentru perioada lucrata. Spui si in ce luni ai lucrat. Spui si cum sa iti transmita banii: in cont, prin posta. Dai contul, daca-l ai. Depui cererea la secretariatul firmei, un exempar, iar pe celalalt sa semneze de primire.
Daca refuze sa semneze de primirea cererii, o trimiti prin posta cu confirmare de primire.
2. Daca timp de 30-35 de zile nu-ti trimite banii, face plangere la ITM.
3. Daca nici la interventia ITM-ului nu-ti trimite banii, singura cale mai este actiunea in instanta. Dupa ce ramane definitiva hotararea instantei, dar tot nu iti trimite banii, mergi la un executor judecatoresc.

Ti-am descris toata gama de actiune.
Banii se pot recupera timp de 3 ani de la data ultimei actiuni pe care ai facut-o sau o faci: incetare contractului de munca, sesizare, reclamatie, hotararea definitiva a instantei. La suma se adauga si dobanda de referinta a BNR.

| aimullah123 a răspuns:

Eu am primit banii pe zilele de concediu ramase dupa 2-3 luni de la demisie.