Cu ce-ai spus nu se poate da un raspuns scurt si concret.
Te sfatuiesc sa citesti L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare.
Conditiile deosebite de munca nu se incadreaza in fost grupa I de munca. In aceasta se incadreaza conditiile speciale de munca.
Si in functie de munca avuta in conditii speciale (miner, aviator, balerin, etc) este si scaderea varstei de pensionare, cea mai mica fiind 40 de ani si stagiul de cotizare necesar in conditii speciale.
Daca lucrezi 15-20 ani, in condiții deosebite, dar cu salariul minim pe economie, vei avea pensia minimă?
Dacă lucrezi în condiții deosebite, nu vei avea salarul minim pe economie, ci unul adecvat condițiilor speciale în care lucrezi, miner, scafandru, etc.
sau este de ajuns sa ai stagiul de cotizare? Din câte cunosc în legea pensiilor din România nu se ține cont de asta. În USA, da.
Buna ziua, nu am cunostinte despre intrebarea ta dar doresc sa iti urez mult succes in a afla raspunsul. Din experienta de familie, o pensie "normala" a fost greu de elucidat chiar si pentru angajatii casei de pensii ( poate am avut noi ghinion ).
Trebuie sa ai cumulat varsta si stagiul cotizat. Nu ori una ori alta.
Iar la salar minim, tot pensie minima iei.
Insa la conditii grele de munca ai mai mult decat salar minim.
1 Depinde si cum iti calculeaza pensia (se schimba odata la 4 ani+).
In fiecare alegeri auzi asta cu pensia (nu-i ceva sigur și concret) nimeni nu stie ce se intampla pana atunci.
2 Varsta momentan de pensionare la un barbat este de 63-65 ani infunctie daca are minim 20 ani lucrati (sa iesi la 63), daca ai lucrat cu salariul minim pe economie tot atata este si pensia minima pe care o sa ai la pensioare.
3 De obicei pensia se face pe punct, anumita legislatie:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;
c) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in alte conditii de munca, potrivit legii.
Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0, 70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0, 55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0, 35 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Atentie!
Orice modificare la legea pensiilor (se va face), se modifica si cat castiga un pensionar (daca se modifica peste noapte si tot asa nu vei stii (Pensia minima 2021).
Exemplu de calcul pensionar(ă) cu 12 ani stagiu de cotizare realizat.
Vom avea de calculat procentul ce se aplică salariului minim brut pe tara, astfel:
12=10 + 2 urmare vom avea 42% procent din salariul minim brut pe tara.
Pensie minimă = 2230*42/100 = 937 lei