Fata de informatiile aratate este greu de dat un raspuns corect si sigur, ar trebui sa stim absolut toate elementele platilor si daca in cursul prescriptiei au fost perioade de intrerupere si/sau suspendare a cursului acesteia.
Suma penalitatilor, de 28.000 lei, mi se pare foarte exagerata. Acestea se calculeaza conform contractului, pe fiecare luna si numai la fiecare sold ramas, nu toate se calculeaza la soldul initial.
Ruda sa solicite calculul acestuia si isi va da seama daca au fost sau nu calculate corect.
De asemenea ar fi bine ca ruda sa se adreseze unui avocat sau alt jurist, cu toata situatia si documentele detinute si acesta o va putea sfatui ce sa faca.
In orice caz sa nu faca nici o plata din penalitati, oricum daca a platit datoria initiala acestea nu mai cresc, nu se pot calcula penalitati la penalitati.
Barbate!? datoria a fost cesionata/vanduta de Orange, dar cumparata cu 10%, de firme recuperatoare si-i prinde pe unii, ca multi sunt smecheri si cunosc datele si ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca, si se eschiveaza si nu platesc 1 leu.
Nu ma intereseaza asemenea detalii si nu asta a intrebat utilizatorul.
P.S. Ne tutuim aici, dar nu in asemenea hal, exista totusi o diferenta mare de varsta intre noi si chiar nu era necesar sa incepi asa comentariul.
Termenul de prescriptie se calculeaza de la ultima luare la cunostinta de catre datornic.
Daca n-a vorbit telefonic cu firma de recuperare, n-a ridicat vreo somatie /instiintare de la ei sau nu a efectuat vreo plata spre ei de peste 3 ani, atunci datoria se prescrie.
Altfel datoria este in vigoare (si se cumuleaza cu cheltuielile, penalizarile si dobanzile aferente).
Conform penalizarilor contractuale, suma este corecta, facand sens, odata ce atati ani nu a interesat-o sa plateasca si acum este obligata.
Urmatorul pas, daca nu plateste, este sa fie executata judecatoreste si sa i se ia banii din contul bancar sau sa i se scoata casa la licitatie.
Din pacate, cand esti rau platnic si incerci sa inseli furnozirii ajungi sa te inseli singura, ca vine judecatoria si te executa silit, platind penalizari, cheltuieli de judecata, cheltuieli administrative samd.
Dar aici spune ca copilul acelei persoane (deci ma gândesc ca un minor) a făcut costuri suplimentare pe numele persoanei. Eu cred ca tot cei de la Orange sunt de vină că a putut face asta. Sau?
De ce ar fi Orange de vina?
Este in totalitatea vina parintelui care avea obligatia sa-si controleze si supravegheze copilul, nu a facut-o!
Copilul este sub tutela parinteasca pana la 18 ani, fiindca este incapabil mental sa decida pentru el si atunci parintele are obligatia sa-l educe si supravegheze pana face 18 ani.
daca parintii isi supravegheau si controlau copilul asa cum trebuia, nu se ajungea sa faca un cost suplimentar la nimic, dar au fost nepasatori cu copilul si sunt singurii responsabili de acel copil.
Sunt sigur ca se astepta la penalizari... in 8 ani nu cred ca sunt neaparat lipsite de justificare penalizarile
28.000 de lei pentru 2000 de lei, este absolut lipsit de sens.
Intrebare, inainte sa se hotarasta sa nu plateasca datoria a citit termenii si conditiile din contrat?
https://www.orange.ro/......a-plata-14
0.5% pe zi sunt penalizarile. In 8 ani nu e lipsita de sens
Nu sunt deloc abuzive penalitatile alea. Orice datorie e pasibila de penalitati. Aia baga maximul permis de lege, cel mai probabil. Nu e vina lor ca nu au platit astia datoria.
Având în vedere că datoria inițială a fost achitată, eu zic că da.
Conform regulamentelor bancilor, sumele care scad din debite - la plata anumitor sume - este: penalizari, dobanda, credit.
Pe baza carui act plateste ruda ta datoria: somatie de plata sau executare silita (desi nu cred ca este executare silita).
Ruda ta ar putea sa riste sa nu plateasca pana se implineste termenul de 3 ani de la ultima plata. Asta daca nu a semnat de primire a nici unui act de instiintare, somatie etc. privind datoria. Zic ar putea sa riste, deoarece aceste firme asteapta pana in ultimele zile ale termenului de prescriptie si atunci inainteaza actiune in instanta sau cer executare silita la un executor judiciar. In acest fel se mai adauga dobanda pentru perioada de acum pana la deschiderea actiunii si cheltuielile de judecata sau de executare.
Cel mai bine sa discute cu un avocat.
Te rog sa ne spui data ultimei plati efectuate, dar numai cu document, sau poate a dat vreun angajament de esalonare, care, iar intrerupe prescriptia de 3 ani.
Ultima plata sa făcut în cursul anului 2020, pe parcursul acestor ani a mai fost sunata însă nu a existat vreun angajament, toate plățiile s-au efectuat prin Paypoint, are chitanțele cu plățile efectuate.
In functie de data platii in 2020, sa se eschiveze la plata vreunui leu, sau luarea la cunostinta cu semnatura sau vreo esalonare pana nu face 3 si 1 zi... dupa care la revedere pretentii, acum nu are 3 ani...
LisaJulie întreabă: