Da, poti renunta la avocat si te poti reprezenta singur.
Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Decizia nr.485/2015, a declarat ca prevederile art.13, alin.2 si art.83, alin. 2 Cod procedura civila (care prevedeau obligativitatea avocatului in recurs) sunt neconstitutionale, astfel ca in prezent sunt abrogate.
*In recurs reprezentarea prin avocat este obligatorie, deoarece art. 83 alin. 3 NCPC prevede că la redactarea cererii şi a motivelor de recurs, precum şi în exercitarea şi susţinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate şi, după caz, reprezentate, sub sancţiunea nulităţii, numai de către un avocat( citeste continutul art.83 aliniat (3)din noul cod de procedura civila din link-ul : https://legeaz.net/noul-cod-de-procedura-civila/art-83)
* " În recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic, cu excepţia situaţiei în care partea sau mandatarul acesteia, soţ ori rudă până la gradul al doilea inclusiv, este licenţiată în drept"(https://legeaz.net/noul-cod-de-procedura-civila/art-13)
* "Părţilor li se asigură posibilitatea de a participa la toate fazele de desfăşurare a procesului. Ele pot să ia cunoştinţă de cuprinsul dosarului, să propună probe, să îşi facă apărări, să îşi prezinte susţinerile în scris şi oral şi să exercite căile legale de atac, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege."( https://legeaz.net/noul-cod-de-procedura-civila/art-13)
Dreptul de a apara si de a fi aparat este constitutional.
Este un mit ca poti fi aparat doar de avocat. Poti fi aparat de ORICE persoana pe care desemnezi in acest scop IN FATA INSTANTEI, inclusiv pe tine insuti. Singurul criteriu este ca O DESEMNARE ESTE VALABILA DOAR IN DOSARUL IN CURS. Asta inseamna ca la nivelul urmator (apel /recurs) trebuie sa fie desemnat din nou o persoana.
Ca urmare, poti anunta renuntarea la avocat si sa desemnezi altul in loc sau chiar pe tine, dar asta se face chiar la inceputul sedintei (cand se cer si amanarile si unele exceptii, in cazurile din sala).
Bineinteles ca te poti apara singur!
Este in final decizia ta, daca nu vrei sa-ti platesti avocat, fiind increzator ca, tu ai sanse mai mari decat un avocat, sa te aperi.
Ai foarte mare grija si nu te încrede in avocați, exista o practica foarte des întâlnită nu numai in România,... acea de colaborare între avocați si in a pupa in fund clienții cu bani (deoarece ei au acel Cod Deontologic și vorbesc între ei ). Avocatul tău face pe prostul exact ca sa pierzi ( si să mai îi dai câteva ture de bani). Că "nu a studiat dosarul" este doar abureală, ei au liste întregi cu minciuni, si cu ele te pot tine la nesfârșit. Ai face bine sa renunți la el, că altfel te va face el mincinos pe tine.
In cazul in care mai poate ajuta si pe altcineva, m-am mai interesat intre timp si raspunsul lui "alessia5158" NU mai este de actualitate.
Am dreptul sa ma apar singur, asa cum au raspuns aici majoritatea, iar motivul exact pentru care ma pot apara este specificat exact de catre "Ioandelasal".
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!