| StefanescuDaniel a întrebat:

Buna ziua! As dori sa va intreb si eu ceva pe cei care va pricepeti in acest domeniu ca sa pot ajuta o cunostinta. Intrebarea mea este : Daca un cuplu sunt casatoriti de foarte multi ani respectiv 25-30 de ani si au facut contract din acela prenuptial pe vremea cand amandoi erau foarte bogati de frica sa nu isi ia unul altuia jumatatea in caz de divort sau de frica sa nu profite vreunul din ei cred nu stiu ce sa zic, acel contract mai este valabil si acum? Si ce se va intampla in situatia prezentata in caz ca vreunul din ei va muri inainte (Doamne fereste)? Fiindca sunt batrani acum au in jur de 70 de ani, copii nu au, parintii, fratii le-au murit si chiar nu mai au alte rude. Ce se va intampla cu tot ce are cel care ar deceda primul, cu tot ce va lasa in urma? Nu ii ramane celuilalt? Va rog frumos sa ma lamuriti

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Contractul prenuptial este valabil pe toata durata casatoriei, indiferent cat de lunga este aceasta si cel mai mult pana la decesul unuia dintre soti.
Dupa decesul unuia acel contract inceteaza sa-si produca efectele si se aplica regulile Codului civil privind mostenirea.

Bula
| Bula a răspuns:

Contractul prenuptial, asemanator testamentului, are putere de lege intre parti, DAR ambele se refera doar la partea fiecaruia adusa in casnicie.
Averea (bunurile si valorile) dobandite ipreuna in casicie se impart in mod egal ca proprietate, cu exceptia celor care provin in urma celor aduse in casnicie.
Evident, in asemenea cazuri, instanta se poate pronunta, in urma unor expertize de specialitate.
In caz de deces, in lipsa vreunui mostenitor (sau alt pretendent legal) a decedatului, mostenirea va reveni in intregime sotului supravietuitor.

| gabicoo a răspuns:

Contractul prenupțial se încheie pentru a preveni pierderi de avere in caz de divorț. El poate fi anulat - denunțat de ambele părți la notar. Se poate face testament. Sau își dau înscris unul altuia.

| Genshoka a răspuns:

Contractul prenupțial este valabil atât timp cât a fost întocmit și semnat conform legii. În cazul decesului unuia dintre soți, fără a avea copii sau alte rude directe, bunurile celui decedat ar trebui să revină soțului supraviețuitor, cu condiția ca acest lucru să nu fie limitat de contractul prenupțial. Dacă nu există clauze specifice în prenupțial care să dicteze altfel, soțul supraviețuitor ar moșteni, în general, averea conform legislației succesorale din România.