Chiar daca sunt toate bunurile pe numele bunicului, bunica are cota parte din bunuri mai ales daca au fost obtinute pe timpul casatoriei.
Daca bunicul a murit inaintea bunicii poti face dezbaterea mostenirii, dar daca bunica a murit inainte, trebuie facuta intai dezbaterea dupa bunica.
In al doilea rand, nici un notar nu va lasa mostenirea dupa cel de-al doilea in aer, ambele mosteniri dezbatandu-se impreuna.
E mai mult de explicat, deoarece la mostenirea dupa bunici vin toate rudele care au vocatie, in functie de situatia existenta.
Si de atîtia ani de ce nu a ti facut succesiunea? Aia trebuia atunci facuta cand a decedat bunicul nu după 13 ani.
Eram mic pe atunci, părinții și celelalte rude sunt oameni de la țară, nu stiu ei ca trebuie dezbătută mostenirea.
Între timp, locuiesc de vreo 2 ani in casă bunicilor și voiam sa ma trec eu la impozit în primărie, dar nu por doar cu acordul rudelor.
Da, poti sa dezbati mostenirea dupa bunic, dar... cand este vorba de familie, nu conteaza pe numele cui sunt bunurile, fiecare sot are parte a lui.
Daca dezbati doar dupa bunic, o sa se imparta la toti copiii bunicilor doar 3 optimi din mostenire, cealalta parte de 5/8 ramanand pe numele bunicii si se poate imparti doar daca se face succesiunea. Dar... cine o reprezinta pe bunica la dezbaterea mostenirii bunicului? Nu poate nimeni. Si se ajunge la ceea ce a spus Ioandelasal: se vor dezbate deodata ambele mosteniri.
In aceeasi procedura succesorala se va face mostenirea dupa ambii, avand in vedere ca bunicul a murit primul iar bunica este mostenitoare dupa bunic in cota de 1/4 din averea bunicului.