| Harder a întrebat:

Asta am luat o amenda ratp dar nu am dat numele si nici adresa corecta. Am dat numele unui prieten asta a fost greseala pentru care imi pare rau acum dar nu i-am dat si adresa corecta si la semnatura am semnat cu numele meu (emotiile ) dar nu se intelegea scrisul. Prietenul meu ii poate veni acasa citatie sa platesca avand in vedere ca adresa nu este buna? Si la sfarsit eu stiam ca trebuie sa iti dea controlorii o hartie exact cu ce au scris ei (trasa la indigo). Deci se prescrie/anuleaza amenda dupa ceva timp sau prietenul va avea de suferit? Multumesc si mentionez ca sunt inca minor.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Amenda nu se anuleaza, doar se poate prescrie, daca nu este incasata in 5 ani.
Daca nu este adresa corecta poate nu il gasesc, desi nu este foarte greu de gasit daca ai dat celelalte date corecte si o sa primeasca procesul verbal de contraventie si instiintarea de plata, daca este amendat. Nu este obligatoriu, se poate sa fie sanctionat si cu avertisment, mai ales ca este minor. De altfel, pentru minori, limitele minima si maxima ale amenzii sunt la jumatate din cele prevazute in actul normativ de sanctionare, in acest caz hotarare a Consiliului local.

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Spune exact varsta pe care o are prietenul tau si o sa-ti dau un raspuns concret.

| Harder explică (pentru Ioandelasal):

Amandoi avem 16 ani. Este posibil ca aceasta amenda sa se anuleze dupa cativa ani?

Atunci cand se prescie nu e ca si cum s-ar anula ca nu ma pricep?
Referitor la celelalte date am dat doar numele prietenului iar restul le-am inventat(prenumele parintilor si adresa+semnatura). Eu totusi cred ca nu a fost o amenda deoarece nu mi-a dat nici o chitanta (asa am inteles ca se da la orice amenda).

| Ioandelasal a răspuns (pentru Harder):

Anularea inseamna ca si cum n-ai fi primit amenda iar prescrierea inseamna ca nu mai trebuie s-o platesti. Are aceleasi efecte dar numai din punct de vedere al platii amenzii.

Si amenzile ratp se pescriu dupa 5 ani?(ultima intrebare)

Da.

Multumesc mult.m-am mai linistit.

Amenda nu se anuleaza, doar se poate prescrie, daca nu este incasata in 5 ani.
Daca nu este adresa corecta poate nu il gasesc, desi nu este foarte greu de gasit daca ai dat celelalte date corecte si o sa primeasca procesul verbal de contraventie si instiintarea de plata, daca este amendat. Nu este obligatoriu, se poate sa fie sanctionat si cu avertisment, mai ales ca este minor. De altfel, pentru minori, limitele minima si maxima ale amenzii sunt la jumatate din cele prevazute in actul normativ de sanctionare, in acest caz hotarare a Consiliului local.

| Mihaela1964 a răspuns:

Nu cred ca se va intampla nimic de fapt. Daca prin absurd colegul primeste ceva de plata acasa, poate contesta procesul verbal pentru ca nu stie nimic despre amenda.