| George18011993 a întrebat:

cam cat ar ajunge de facut acte pe o casa? Adica bunicii sa treaca casa pe o nepoată? Precizez ca sunt in viata amandoi acum, pe urma am auzit ca e mai dificil.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Costul total depinde de valoarea imobilului si de actul juridic: contract de donatie sau contract de vanzare-cumparare, contract de intretinere, etc.
Costul exact il afli de la notarul public unde se incheie contractul. Orientativ il poti calcula si aici:
https://notariate.ro/calculator-taxe-notariale/

Bula
| Bula a răspuns:

Daca bunica are actele in regula (CF) pe numele ei, atunci este suficient sa mergeti la u notar si sa faceti un act de donatie (sau un contract de vanzare-cumparare, care nu poate fi atacat de alti mostenitori).
Costul depinde de valoarea imobilului si de tarifele percepute de notar (care poate spune mai exact, dupa caz).

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Un act de donație de valoare mare este considerat de către lege ca o vânzare deghizată.
Astfel trebuie încheiat un act de vânzare cumpărare, și plătite toate dările la stat și onorariul notarului. Acestea depind de valoarea de piață estimată a imobilului, pe care o știe notarul.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Daca bunicii nu au casa intabulata, atunci pe lângă notar mai e nevoie si de un expert care face măsurătoriile casei si a terenului aferent pentru intabulare. La comisioanele notarului si a expertului se mai adaugă o taxa de timbru care va trebui plătită la primărie sau trezorerie. Daca nu este intabulata, si se face donația odata cu intabularea casei pe bunici, atunci al doilea comision la notar pentru donație este mult mai mic decât daca o faci mai târziu. Daca nu o trece legal bunicii pe nepoata, pana sunt in viață, după moartea lor urmașii vor face succesiune si astfel vor avea parte toți din casa si terenul aferent.