| WhiteCobra99 a întrebat:

Buna ziua. Cand ma angajez trebuie sa ma scoata angajatorul din somaj sau fac eu demersuri? Ma gandesc sa nu mentionez acest aspect, poate "da prost", cum s-ar spune.
Multumesc pentru sfaturi.

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca ai mentionat ca esti in somaj angajatorul trebuie sa anunte la AJOFM angajarea dar trebuie sa comunici si tu, avand in vedere prevederile L.76/2002, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 41
  (1) Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:
b) să comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;
(2) Angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi."

| Simpatic a răspuns:

Daca imi aduc aminte bine, tu esti obligat sa anunti la somaj ca ti-ai gasit un loc de munca, ca sa fii scos de la somaj, nu angajatorul!
Tu iei legatura cu cei de la somaj cat mai repede si anunti, altfel daca tu te angajazi iar de la somaj iei banii ca tie ti-a fost lene sa anunti, faci o ilegalitate. Adica vor descoperi si va trebui sa dai acei bani inapoi plus ca eu stiu ce probleme vor mai decurge din asta. Acum nu stiu sa iti spun daca e infractiune sau doar contraventie dar vei avea probleme.
E voarte bine ca ai intrebat insemna ca esti o persoana serioasa, mergi mai departe pe seriozitate si anunta la AJOFM ca sa iti sisteze ajutorul de somaj.