| George1204 a întrebat:

Buna ziua,
Care este cea mai sigura varianta pentru a dobandi dreptul de proprietar in cota de 50% al unui imobil? Unde este doar pe numele unuia dintre soti dar platesc amandoi ratele.
Donatie, vanzare sau Regimul comunității convenționale?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Cea mai sigura este contractul de vanzare-cumparare a jumatate din apartament, cu precizarea in acest contract ca sotul neproprietar a achitat o parte si va achita restul platind lunar jumatate din rata.

| Holiday a răspuns:

Daca apartamentul este dobandit dupa casatorie, deja este 50-50, chiar daca in contract nu este trecut sotul/sotia.
Daca e dobandit inainte de casatorie, ca sa schimbi proprietarul, sau cotele detinute, pe perioada cat banca are ipoteca, trebuie acordul bancii. Pe care nu prea cred ca il va da, decat daca se "inchide" creditul in urma tranzactiei. Adica se achita integral.

| ioana748 a răspuns:

Vanzarea,

| eliancodrut a răspuns:

Un raspuns corect, dar nu complet ti l-a dat Holiday.
1. Daca imobilul este dobandit in timpul casatoriei, fiecare sot are cota-parte de 50%, indiferent daca pe actul de proprietate sunt trecuti ambii soti sau nu.
2. Daca imobilul a fost dobandit inainte de casatorie, tot ceea ce se plateste pe timpul casatoriei da dreptul la cota-parte din imobil. Ex. Daca imobilul costa o suta de mii de lei, iar sotul proprietar a platit cincizeci mii lei inainte de casatorie, sotul care nu este proprietar are dreptul la 1/4 din valoarea imobilului. (reprezinta jumatate din plata pe timpul caatoriei).
Pentru aceste lucruri nu trebuie intocmit nici un act. Nici un sot nu poate vinde bunurile imobiliare fara acordul celuilalt sot, chiar daca sunt bunuri mostenite, cumparate sau primite sub orice forma inainte de casatorie.
Un sot poate dispune singur doar de bunurile mobile personale cu care isi exercita profesia sau cele primite ca premii etc.

| Mosotti a răspuns (pentru eliancodrut):

Cum sa nu pot vinde bunurile imobile de dinainte de casatorie?! Ca celalalt nu are dreptul la ele daca nu a contribuit cu nimic de cand cu casatoria.

De aia pentru garantie de scuritate, ori ce bun imobil sa fie trecut pe numele parintilor celui care il are, inainte de casatorie.

Chiar amica mea, s-a casatorit cu unu, ma-sa a cumparat un ap in timpul casatoriei lor, ei au stat acolo, barbas-u a divortat si nu a putut lua juma din casa, s-a si ofticat pentru asta.
Tot ii zicea...de asta inainte, dar ma-sa nu a vrut sa-i treaca ei apartamentul.

Chiar daca platesti rata, o platesti, dar sa fie pe numele parintilor.

| eliancodrut a răspuns (pentru Mosotti):

Imi cer scuze, ca luat de intrebare, am inscris unele inadvertente.
Conform art. 322, pct. (1) "Fără consimţământul scris al celuilalt soţ, niciunul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune de drepturile asupra locuinţei familiei şi nici nu poate încheia acte prin care ar fi afectată folosinţa acesteia." Nici mobilierul nu poate fi vandut sau mutat (pct.2)
Deci precizez: nu la orice imobil (din imobile facand parte inclusiv terenurile).
Cat despre a trece pe numele parintilor bunurile cumparate in timpul casniciei este o prostie.
Desigur ca barbatul nu a putut lua cota-parte din apartament, deoarece era cumparat pe numele parintilor.
Inca ceva: la decesul unui sot care era propietar de imobil inainte de casatorie, sotului supravietuitor ii revine 25% din acesta.
Legea are prevederile ei la partaj, in caz de deces al unui sot si altele in caz de divort.
Prevederile matrimoniale sunt mai complicate si pentru fiecare speta trebuie studiate.
Cat priveste a plati ratele, imobilul fiind pe numele parintilor, este cea mai mare prostie. Daca platesti ceva trebuie sa-ti asumi si rolul de proprietar. De ce sa mai platesti o taxa de succesiune, la moartea parintilor, daca apartamentul este al tau? Si inca ceva foarte important: daca apartamentul este pe numele parintilor, iar parintii mai au si alti fii, apartamentul - la moartea acestora (a parintilor) - se imparte la toti.
Dar ce fac cei care nu au parinti?
Ceea ce propui tu este utopic. Cum sa depinzi de parinti o viata intreaga?! Eu, de la 16 ani, traiesc independent. Si o duc bine.

| Mosotti a răspuns (pentru eliancodrut):

Nu se pune problema decat cand esti singur la parinti.
Ca si garantie de securitate sa nu puna mana celalalt pe ceva in caz ca el abuzeaza si pleaca, sa fie totul pe numele parintilor, ca oricum taxa de succesiune e mult mai mica decat sa ia aia/aia jumate din imobil!

Nu am zis sa treaca imobilele la parinti dupa casatorie, ci inainte.

Aia care nu au parinti, ghinion. Daca cumpara in timpul casatoriei si contribuie amandoi egal la rate, e normal sa ia jumate, nu am ceva contra.
Dar nu vreau sa aiba dreptul la ceva ce aveam de dinainte de casatorie desi nu a contribuit cu nimic.

Nu inteleg asta, daca eu am ap inainte de casatorie luat, si vreau sa il vand, ce imi trebuie acordul partenerului care nu a avut nici o treaba? Nici nu a platit, nici nu a fost luat in casatorie.

Nu e utopic deloc, decat un sarlatan sa imi ia juma de casoi cand i se scoala lui/ei, mai bine la parinti, ca tot al meu ramane, si rata le dau lor sa plateasca sau o platesc eu direct din aplicatie.
Ca e tot aia ca si cum as plati eu, dar sunt asigurat.
Ce depind, ca eu stau acolo, nu simt nimic, ca pe acte e al lor. Ratale oricum le plateam, chiar nu simt.

Ca daca casa e 100000 euro, ala ia 50000, dar succesiunea nu e 50000 de euro.

Ala era destept, vroia ca ma-sa aleia sa-i dea casa in timpul casatoriei, si sa aiba asta dreptul apoi la ea.
Si uite ca nu a fost o prostie, a scapat de probleme.

| eliancodrut a răspuns (pentru Mosotti):

Domnul meu, nu prea cunosti egea.
1. Daca celalat sot face dovada ca plata s-a facut de catre tineri, chiar daca imobilul este trecut pe numele parintilor, are dreptul la cota-parte. Si dovada se face cu acte, martori si expertixa financiara. Ultima poate dovedi ca parintii nu aveau veniturile necesare platii ratelor.
Minciuna are picioare scurte.
Dar asta nu mai este casnicie. Chiar daca se ajunge la divort, fiecare sot are dreptul, daca bunul a fost obtinut pe timpul casatoriei.
2. Nu ai inteles ca sunt doua tipuri de partaj sau chiar trei:
- Patajul la succesiune
- Partajul la divort
- Partajul prin contract intre soti.
3. Eu m-am referit la locuinta de domiciliu ca nu o poate vinde fara acordul celuilalt sot (citeste art.322 din Codul civil), deoarece aceasta are regim special, ca asa prevde legea. Ori unde-i lege nu-i tocmeala.
4. La divort sau daca exista contract de partaj intre soti, bunurile aduse in casnicie si cele trecute in contractul de partaj reevin sotului respectiv. Doar la mostenire sotul supravietuitor are 25% din bunurile sotului decedat.
5. Daca mama femeii ii dadea casa pe timpul casatoriei, dar sotul ei nu avea dovezi ca tinerii au contribuit la plata casei, nu avea nici un drept din casa. Daca avea dovezi ca au contribuit, am spus la pct.1.
Referitor la valoare iar este de discutat. Daca nu se ajunge la o intelegere, costul partajului este mare si se face prin mai multe modalitati, inclusiv prin scoaterea la licitatie. Pana la un punct m-am ocupat de partajul cuiva, dar deoarece incapatanarea ambilor soti si crezul ca ei le cunosc pe toae, s-a ajuns ca locuinta sa fie vanduta la 1/4 din valoarea de plecare, la a treia strigare.

| Mosotti a răspuns (pentru eliancodrut):

Am inteles, dar eu ma refeream cand nu a platit nici unul si e pe numele parintilor.
Ca fata aia zicea ca daca maica-sa ii trecea ei casa in timp ce ei erau casatoriti, ala ar fi avut dreptul la divort, si de aia s-a si ofticat, tot vroia sa o convinga sa ii treaca mama fetei casa ei, probabil ca nu cunostea el legea ca nu are dreptul.

El si ea nu au platit nimic, casa aia a fost luata cu banii jos de parinti.
Doar ca a platit intretinerea, dar aia nu se pune.
Adica credea ca daca a platit utilitati are dreptul, a confundat treaba. In timp ce ea il tinea pe tot restul cu bani.

Ce noroc a avut ala care a luat locuinta la 1/4 din valoare.

| eliancodrut a răspuns (pentru Mosotti):

1. Da, daca este asa, el era smecher. De ce? Daca parintii donau casa (prin donatie puteau sa treaca casa pe numele tinerilor) se considera ca donatia este facuta familiei. Doar daca prin actul de donatie se stipula expres ca este donata ficei in mod expres nu se avea barbatul dreptul la cota-parte din locuinta.
Deci, dupa cum vezi, trebuie sa cunosti bine legislatia cand faci o tranzactie.
2. Plata utilitatilor nu te face proprietar, ci doar iti da dreptul de folosinta cu acordul proprietarului.
Asta nu intelege multa lume: merge la primarie si declara pentru impozit diferite bunuri imobiliare si cred ca deja sunt proprietari, pe cand ei au dreptul doar de folosinta, nu i de poprietate. Dreptul de proprietate era inscris inainte la Cartea funciara, iar in prezent la Oficiul cadastral.
3. Da, era norocos cel ce cumpara locuinta la 1/4 din valoarea expertizata, dar proprietarul (fostul sot) pierdea foarte mult, deoarece:
1. Vanzarea casei prin licitatie nu s-a facut in cadrul partajului, care era incheiat, urmand ca sotul ramas cu casa sa-i plateasca fostei sotii o suma destul de mare. In urma vanzarii casei, nici 1/4 din valoarea ei nu acoperea datoria. Deci lui nu- ramanea nimic din suma primita pe casa. Dimpotriva, ramanea si fara casa si cu ceva datorie.
Dar mi-a fostt mila de el, ca avea si datorii la banci si am rezolvat problema.
O problema foarte intortocheata datorita faptului ca s-a hazardat in actiuni, fara sa cunoasca legile, crezand ca el are dreptate.
Este o vorba romaneasca: fudulia si prostia se plateste.

| Mosotti a răspuns (pentru eliancodrut):

1 -Iti dai seama ca mama ei trecea casa fetei, si cu specificatia ca el nu are dreptul, banui ca vorbeau cu un avocat, nu asa aiurea.
Nu sa aiba dreptul un strain care nu stii maine ce va face.

2 -Normal ca plata utilitatilor nu te face proprietar, ci doar daca ai platit pentru achizitionarea casei dupa cum ziceai, in casnicie.

In mod normal intr-o casnicie trebuie sa ai garantii de securitate, aia cu increderea e o copilarie proasta.
Ca si daca te iubeste de te nimereste, poate peste un timp nu te mai iubeste, asa ca cel mai bine asa si cu contract prenuptial.
Cine e curat, va accepta gandind la fel, si va intelege treaba.

Pai nu stiu eu cum voi fi peste 2 ani, damite sa zic eu de un strain ca "vaaai nu ar face el asa ceva"?
Macar sa fie bine, dar in caz ca nu, sa stii ca nu te arde.

3 - Bine ca ai rezolvat problema, ca na, vorba ta, prostia si fudulia se plateste.