| MariusMari12 a întrebat:

Care este situatia legala(nu morala) cu privire a obligatiei copiilor de a avea grija de parinti? Parintii sotiei mele nu au fost niciodata preocupati sa economiseasca,acum locuind cu chirie,ajunsi la batranete,pensie mica,incapabili de munca,in curand fara domiciliu.Ea nu vrea sa aiba nici o legatura cu acestia deoarece intotdeauna s-au comportat urat cu ea, nu au fost de acord cu relatie, sunt niste persoane certarete si egoiste.Parintii ei o ameninta ca o vor da in judecata daca nu le va oferi bani, un loc in care sa locuiasca si ingrijire.Ea ar prefera sa nu aiba nimic de a face cu ei vreodata. Daca renunță la orice eventuala moștenire de la ei (cel mai probabil nu e niciuna) poate fi absolvita legal de orice responsabilitate legala fata de acestia? Sa pornesti de la 0 spre a-ti cladi o viata buna e greu,iar cu doi batrani de genul pe cap ar fi imposibil. Daca ar fi obligata sa ii intretina,cam cat la suta din salariu ar insemna aceasta intretinere? Ar putea fii obligata sa ii primeasca sa locuiasca in casa noastra (este a noastra nu a parintilor). Daca ea nu ar lucra si as lucra doar eu,as avea eu vreo obligatie sa platesc ceva din salariul meu pentru parintii ei? Multi ar putea judeca aceasta situatie, dar nu cunoasteti motivele care ne-au determinat sa punem problema in acest mod, asa ca va rog sa va abtineti.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului civil, citez:
"ART.524.Creditorul întreţinerii
Are drept la întreţinere numai cel care se aflã în nevoie, neputându-se întreţine din munca sau din bunurile sale.
ART.527.Debitorul întreţinerii
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plãti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreazã întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilitãţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.
ART.528.Dovada stãrii de nevoie
Starea de nevoie a persoanei îndreptãţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datoreazã întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probã.
ART.530.Modalitãţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se executã în naturã, prin asigurarea celor necesare traiului şi, dupã caz, a cheltuielilor pentru educare, învãţãturã şi pregãtire profesionalã.
(2) Dacã obligaţia de întreţinere nu se executã de bunãvoie, în naturã, instanţa de tutelã dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilitã în bani.
(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotã procentualã din venitul net lunar al celui care datoreazã întreţinere.
ART.532. Data de la care se datoreazã pensia de întreţinere
(1) Pensia de întreţinere se datoreazã de la data cererii de chemare în judecatã.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordatã şi pentru o perioadã anterioarã, dacã introducerea cererii de chemare în judecatã a fost întârziatã din culpa debitorului."
Fata de aceste prevederi sotia ta poate fi obligata, printr-o actiune in judecata si daca sunt indeplinite conditiile prevazute, la plata unei sume pentru intretinere. Daca sotia nu are mijloace (nu lucreaza) tu nu poti fi obligat la intretinerea parintilor ei. Nu sunteti obligati sa-i primiti in casa voastra.
Pentru parinti nu exista stabilit un procent din venitul/salariul net, de regula instantele se orienteaza dupa prevederile privind intretinerea minorilor, citez:
"ART.529.Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmeazã a o plãti.
(2) Când întreţinerea este datoratã de pãrinte, ea se stabileşte pânã la o pãtrime din venitul sãu lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumãtate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreunã cu întreţinerea datoratã altor persoane, potrivit legii, nu poate depãşi jumãtate din venitul net lunar al celui obligat."