Te poti duce la un notar si sa intrebi frumos ce acte sunt necesare. Iti vor spune ei exact. Iti recomand sa iti faci lista pe hartie.
Daca esti mostenitor te duci la un notar public, din circumscriptia judecatoriei ultimului domiciliu al defunctului, cu certificatul de deces si soliciti deschiderea procedurii succesorale. Notarul o sa-ti spuna exact de ce acte ai nevoie, in functie de bunurile ce compun masa succesorala.
O fi tataia mort, dar cat timp traiesc copiii, ei trebuie sa dea semnatura, nu tu ca nepot. Intai vin copiii si dupa aia nepotii.
In primul rând, trebuie sa fie toti copiii prezenti. Daca nu au pretentii la mostenire si nu vor nimic, pot sa dea declaratii de renuntare (la orice birou notarial din tara sau daca sunt in strainatate, numai la Ambasada sau Consulat), trimit declaratia in original si nu mai trebuie sa vina. Daca vor totusi ceva din mostenirea lu' tataia, sa trimita o procura, prin care imputernicesc pe altcineva sa ii reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Ideea e ca un copil trebuie sa ramana mostenitor. Ideal ar fi parintele tau (tata/mama), urmand ca dupa ce se dezbate mostenirea bunicului sa iti faca tie un contract de donatie pe casa.
Revenind, iti trebuie anexa 24 de la Primaria ultimului domiciliu al bunicului, actele de proprietate ale casei in original, certificat de atestare fiscala si adeverință de la Registrul Agricol (ambele de la Primărie), certificat de deces in original, cartificatul de casatorie al bunicului (daca bunica nu mai e in viata si nu s-a făcut mostenirea, trebuie facuta acum dupa amândoi), certificatele de naștere ale fiilor (in original), pentru fiice certificatele de nastere si casatorie (in original), 2 martori cu buletinele (sa il fi cunoscut personal pe bunicul si sa nu fie rude cu familia), prezenta copiilor bunicului (sau dupa caz, declaratiile sau procurile in original).
Certificatul de deces al persoanei pentru care s-a solicitat dezbaterea succesiunii
Actele de stare civila ale mostenitorilor (certificate de nastere, de casatorie, de deces)
Certificatul de casatorie al decedatului
Adeverinta de rol
Certificat fiscal (eliberate de primaria localitatilor pe raza carora se afla bunurile ce fac obiectul masei succcesorale)
Acte de proprietate pentru bunurile care au apartinut decedatului (titluri de proprietate, adeverinte de validare si procese verbale de punere in posesie, certificate de mostenitor ale sotului/sotiei predecedate sau legatarului pe care decedatul i-a mostenit, hotarari judecatoresti prin care a dobandit dreptul de proprietate asupra unor bunuri, acte de vanzare, donatie, schimb prin care decedatul a dobandit sau transferat dreptul de proprietate, acte de concesiune, locuri de veci si acorduri de construire constructii funerare – cavou, cripta etc – sau adeverinta de la comisiile parohiale on acelasi sens, CEC-uri, depozite bancare, extrase din registrul actionarilor privind actiuni detinute de defunct, la diferite societati ori SIF-uri, ori de la REGISCO – Bucuresti, orice al tact din care rezulta un drept de proprietate ori creanta al defunctului).
Sentinta de divort (definitiva si/sau irevocabila)
Acte de lichidare a patrimoniului defunctului cu sotul/sotia sa
Conventie de separare de patrimoniu al defunctului cu sotul/sotia
Declaratii de optiune succesorala pe care mostenitorii le-au facut inainte de deschiderea succesiunii
Procuri autentice de reprezentare la succesiune ale mostenitorilor care nu se pot prezenta in nume propriu la dezbaterea succesorala
Buletinele mostenitorilor si/sau ale reprezentantilor acestora
2 martori cu buletinele de identitate care cunosc date despre defunct si despre mostenitorii sa-i
Acte de adoptie/infiere ale mostenirorilor (daca exista)
Decizii de schimbare de nume ale defunctului sau mostenitorilor (daca exista)
Orice alt inscris care confera informatii despre masa succesorala sau mostenitori ai defunctului.