In 2012, fisa fiscala(formular 210) era un document care consemna veniturile angajatului pe anul respectiv si impozitul retinut. Un exemplar din fisa respectiva era dat angajatului fie de angajator, fie, cu mult timp in urma, angajatul o putea ridica de la Administratia financiara.
Dupa aparitia unui act normativ (OG 30/2011), acea fise fiscala(210) a fost inlocuita cu o alta, formular 205, pe care angajatorul are obligatia sa-l depuna la Administratia financiara. Angajatul nu mai primeste un exemplar din formularul 205 asa cum, in 2012, primea un exemplar din formularul 210. Salariatul primeste, la cerere, din parte angajatorului doar o simpla adeverinta privind veniturile realizate precum si impozitul retinut.
Deci, in 2013, potrivit OG 30/2011, angajatorul are obligatia:
* sa predea la organul fiscal formularul 205 cu venitul angajatului si impozitul retinut
** sa elibereze angajatului, o adeverinta cu venitul realizat si impozitul retinut (daca acesta o solicita).
Dacă ai fi gândit o secundă ai fi rezolvat problema care, de fapt, nu este o problemă Ce este fișa fiscală? Caut pe net, întreb un contabil, etc.
Dată viitoare fii mai practic(ă) : Fisa fiscala (formularul 210) este un formular tipizat ce cuprinde sumele (exprimate in lei) inscrise in statele de salarii sau de plata aferente perioadei de raportare si platite salariatilor, angajatilor sau persoanelor beneficiare de venituri asimilate salariilor.
Formularul 210 este folosit pentru a reflecta:
- veniturile din salarii lunare nete, care reprezinta baza de calcul a impozitului pe salarii atat la locul unde se afla functia de baza, cat si in afara functiei de baza, potrivit metodologiei proprii fiecarei situatii;
- impozitul lunar pe veniturile din salarii;
- deducerile personale lunare si celelalte deduceri de care beneficiaza salariatii la locul unde au functia de baza.
Fisele fiscale se depun de catre angajatori la unitatea fiscala in a carei raza teritoriala acestia isi au domiciliul fiscal sau sunt luati in evidenta fiscala, dupa caz.
Angajatorii editeaza fisa fiscala in format hartie, in doua exemplare:
- un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se pastreaza de catre angajator;
- un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se inmaneaza angajatului.
In situatia in care un angajat a lucrat in cursul anului fiscal la mai multe sedii secundare ale aceluiasi angajator-persoana juridica, se va intocmi o singura fisa fiscala care va fi depusa de sediul secundar in evidentele caruia figureaza respectivul angajat la data de 31 decembrie a anului de raportare.
Fisa fiscala poate fi corectata de catre angajator, din proprie initiativa, prin depunere unei fise fiscale rectificative.
Fisa fiscala (OMEF 2293/2007) privind impozitul pe veniturile din salarii se completeaza de catre angajatori pentru fiecare persoana fizica care realizeaza venituri din salarii sau asimilate acestora. Fisele fiscale se depun in format electronic, insotite de un borderou privind continutul acestora, semnat si stampilat. Se foloseste programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.
Atentie: conform OPANAF 232/2011, art. 1, alin. (1) "pentru administrarea de catre organele fiscale din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a obligatiilor fiscale datorate de contribuabilii care au infiintate sedii secundare inregistrate fiscal ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, competenta revine, incepand cu data de 1 februarie 2011, organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul care a infiintat respectivele sedii secundare, inclusiv pentru impozitul pe venitul din salarii datorat de salariatii care isi desfasoara activitatea la aceste sedii."
Pentru a descărca în format pdf fișa fiscală poți intra, de exemplu, pe efin. ro. Cius
AlyNutza_Alii_1996 întreabă: