| GeorgeGabriel20001 a întrebat:

Buna ziua, ce instituție trimite acele plicuri la fiecare membru al familiei pentru a-i anunță că trebuie să facă taxa de moștenire? Au trecut 5 luni de când a decedat, însă nu am primit niciun plic și cum îmi știu neamurile tare mi-e cumva sa nu fi intrat ei în posesia lui și să-l țină ascuns. De aceea as dori sa știu ce instituție le trimite că se clarific treaba.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu se face "taxa de mostenire" ci procedura succesorala.
Aceasta se face la un notar public de la ultimul domiciliu al defunctului, la cererea unuia dintre mostenitori. Notarul public va cita pe toti mostenitorii in data si ora procedurii succesorale.
In cazul mostenirii se plateste onorariul notarial, TVA la acesta si tariful pentru inscrierea dreptului de proprietate asupra imobilelor in Cartea funciara. Daca nu se convine altfel fiecare mostenitor plateste conform cotei-parte primite din masa succesorala.
Doar daca procedura succesorala este facuta dupa trecerea a 2 ani de la deces atunci se plateste si impozitul pe mostenire, in procent de 1% din valoarea bunurilor imobile din masa succesorala.

| darrio2007 a răspuns:

Nimeni nu trimite asa ceva. Mergi tu la notar pentru suucesiune.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru darrio2007):

In unele localitati se face de notarii carora camerele notarilor le repartizeaza cauza. Sau cel putin o faceau, desi era o prevedere de uz intern, nelegala. Eu am intrebat un notar de ce procedeaza asa si mi-a spus ca asa s-a dat dispozitie de sus pentru ca oamenii sa recurga la dezbaterea mosenirii, deoarece sunt multe mosteniri ramase nedezbatute.

| darrio2007 a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Asa este. Nu cred ca ii intereseaza pe ei de ce nu sunt dezbatute mostenirile. Poate doar financiar.
Eu am facut succesiunea de mostenire acum o luna, doar pentru apartament, dupa ce a murit tatal meu, fiind singurul mostenitor. M-a costat 1668 de lei.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru darrio2007):

Ii intereseaza, mai ales daca este vorba de teren, deoarece in privinta terenului Romania are drept sarcina de la UE sa rezolve masuratoarea acestuia in totalitate pana in anul 2023. Ori, daca se face mostenirea, acest lucru nu se poate face, daca terenul nu se gaseste in sistemul digital de evidenta. Dar introducera terenului in acest sistem se face numai dupa o noua masuratoare. Pe la noi, pentru o parcela se plateste masuratoarea intre 750 si 1000 de lei. Eu am vrut sa vand terenul primit cu padure, dar nu am putut sa o fac, deoarece nu era inscris la cadastru. La cadastru nu am putut sa-l inscriu pana nu l-am masurat, desi aacesta era masurat in 2007, cand am primit padurea, masuratoare pentru care am platit 800 de lei.
Sarcina Romaniei este data de evidenta dezastruoasa a terenurilor: suprafata aflata in evidenta depaseste cu 50% suprafata Romaniei.

| NunuNini a răspuns:

Nu iti trimite nici o institutie plicul, din proprie initiativa. Succesiunea o deschid mostenitorii. Daca unul dintre mostenitori deschide succesiunea si ceilalti nu stiu de deces, de succesiune, atunci notarul anunta rudele care au drept de mostenire.
Cine a decedat la tine? Ca sa ne lamurim, sa nu te informam gresit.