Amenda si cheltuielile judiciare trebuie platite in 30 de zile de la primirea instiintarii. Daca nu le platesti vor fi trimise organului fiscal de la domiciliul tau si puse in executare silita, prin oricare dintre formele de executare silita prevazute de procedura fiscala si cea civila - poprire pe salariu, poprire pe banii din banca, sechestrul si vanzarea unor bunuri mobile.
P.S. Amenda nu mi se pare prea mare, este doar jumatate din cat putea fi.
Sunt jurist si te pot ajuta, doar ca n-am cont de messenger.
Incetarea urmaririi penale si inlocuirea raspunderii penale cu o masura administrativa, inclusiv amenda de pana la 1.000 lei, se face de catre procuror daca acesta considera fapta lipsita de pericol social sau cu pericol social redus.
In principal masura se ia printr-o ordonanta motivata a procurorului care se comunica celui ce a fost cercetat penal, celui care a facut plangerea penala si organului de executare a amenzii (organul fiscal de la domiciliul celui amendat) si cu asta se inchide dosarul.
Masura poate fi luata si de instanta de judecata care comunica dispozitivul tot asa ca si procurorul.
Ce anume nu intelegi sau cu ce anume esti nemultumit?
Cat timp am la dispozitie sa platesc amenda si cheltuielile de judecata? Este indicat sa depun plangere (Amenda fiind prea mare)? Ce se intampla daca nu o platesc?
Nu este mare. Dar luand in considerare ca nu am un job, iar cu banii respectivi pot plati o rata, te afecteaza. Faptul ca nu am nimic pe numele meu, nu am nici job, iar la domiciliul actual sunt trecut doar 2%, nu vad ce ar putea sa-mi ia. Poa' sa mai astepte pana la impozit. In fine.
Multam' de ajutor! Raman dator!
Parerea mea este ca n-are nici un rost si nu obtii nimic daca faci vreo plangere. Amenda nu este o sanctiune penala si nu-ti ramane in cazier.
Preferai sa te condamne la inchisoare, chiar daca ar fi fost cu suspendarea executarii silite si sa ai cazier?
Uitasem ceva la al doilea raspuns. Daca nu te pot executa silit se va face sesizarea instantei de judecata pentru transformarea amenzii in ore de munca in folosul comunitatii, te pot obliga la cel mult 50 de ore. Asta daca ai peste 18 ani.
Aaaa, si mai bine. Am o inima mare si-mi place sa ajut lumea. D'apoi statul nostru...Sa ma puna la munca, ma descurc eu sa dau cu matura si sa plantez copaci o saptamana.
Amenda si cheltuielile judiciare trebuie platite in 30 de zile de la primirea instiintarii. Daca nu le platesti vor fi trimise organului fiscal de la domiciliul tau si puse in executare silita, prin oricare dintre formele de executare silita prevazute de procedura fiscala si cea civila - poprire pe salariu, poprire pe banii din banca, sechestrul si vanzarea unor bunuri mobile.
P.S. Amenda nu mi se pare prea mare, este doar jumatate din cat putea fi.
Buna! Pe seara intra Ioandelasal, te va ajuta el. Mai da cateva detalii, sa ii fie mai usor sa te ajute.
In principiu te poate ajuta numai un avocat, specializat pe drept penal. Oricum, doar procurorul poate dispune incetarea urmaririi penale, daca persoana vatamata isi retrage plangerea sau nu sunt suficiente probe la dosar.
Nu mai este penal, pentru ca cercetarea penala s-a incheiat. Ne-au dat amenzi administrative. Insa, mi se par prea mari. De aceea doresc niste sfaturi de la cineva care are studii. Sfaturi in genul: "Sa platesc? Sa depun plangere? Ce se intampla daca nu platesc?" etc.
Fapta este penala, mai exact infractiune. Faptul ca ti-au dat ca sanctiune o amanda administrativa, nu inlatura caracterul penal al faptei.Studii am si eu si Ioandelasal, insa nu profesam, nu lucram cu dreptul procesual penal. Informatiile pe care vrei tu sa le afli deja tin de procedura penala. De asta ti-am sugerat sa vorbesti cu un avocat.
Procurorul "x" dispune: "Scoaterea de sub urmarire penala a numitului "x" fiul lui si lui nascut, domiciliat etc. pentru savarsirea infractiunii de distrugere fapta prev. si ped. de art. 217 al.1 din Cp. Aplicarea urmatoarei sanctiuni cu caracter administrativ: amenda in cuantum de 500 lei pentru fiecare dintre invinuiti. Se stabilesc cheltuieli judiciare de 100 lei. Neinceperea urmaririi penale fata de "x" si "x". Solutia se comunica"
Ce vroiam eu sa va intreb daca stiti, imi zice asa "In cazul neachitarii sumelor mentionate in ordonanta se va proceda la executarea silita, conform art. 249/1 al.4 rap. la art. 441 (La puterea 1 ), cu referire la art. 442 - 443 C.p.p." Adica? Ce-mi face daca nu platesc ca nu inteleg?
Sper ca nu te superi dar vorbeste pentru tine. N-ai de unde sti daca eu cunosc ori nu legislatia penala, s-ar putea s-o stiu mai bine ca multi avocati.
Iti dai seama ca nu's atat de paranoia incat sa-mi iau un avocat pentru o amenda administrativa de 600 de lei. Stai linistit si multumesc din nou!
Si de ce esti jurist, iar nu avocat?
Fiindca n-am vrut sa fiu avocat iar acum sunt pensionar.
Tu chiar crezi ca avocatii sunt cei mai buni juristi?
Nu neaparat, dar nici juristii nu au cum sa stie mai bine treaba avocatilor, judecatorilor, procurorilor, notarilor, executorilor, din moment ce nu au profesat in domeniu si au ramas doar cu studiile din facultate.Ca de aia se da examen la Barou, la INM etc
Hai sa vorbim aceeasi limba. Toti cei care au absolvit facultatea de drept sunt juristi si eu in acest sens folosesc termenul, indiferent de domeniul in care profeseaza - justitie, notariat, avocatura, etc.
Eu am profesat peste 35 de ani, nu am ramas doar cu studiile.
Foarte bine. Dar eu asta nu inteleg. Din moment ce nu au ramas doar studiile, de ce ele nu s-au concretizat in una din formele profesiilor juridice? Ori s-au concretizat, lucrati deja intr-un anumit domeniu juridic (avocat, notar, judecator, procuror), dar spuneti ca sunteti jurist.
Nu mi-ai citit atent raspunsurile. Am spus ca am profesat peste 35 de ani si acum sunt pensionar. Chiar are importanta in ce domeniu juridic am profesat? Daca n-am fost avocat inseamna ca nu ma pricep la legislatie?
Nu, insa fiecare profesie juridica are specificul sau, "bucataria" sa. Daca eu sunt, executor, sa zicem, nu pot sa stiu tot ce face un notar si invers. A, ca stiu asa in mare, ok, dar asta nu inseamna ca pot sa fiu notar in locul lui. Priceperea la legislatie difera de profesatul propriu zis. E una ca stiu unde sa caut si stiu sa o citesc/interpretez si alta cand profesez efectiv cu ramura respectiva de drept. Si eu am terminat facultatea de drept, insa prefer sa trimit persoana la un specialist pe o anumita ramura de drept. Nu pot fi omniscient, doar pentru ca stiu sa citesc legile.
Nu este mare da. Dar ma repet, pentru mine, neavand un job, situatia de acasa nu este una luminata, este o suma mare. Zic ca o platesc. In termen de 30 de zile in nici un caz. Si normal mi se parea sa-mi spuna pe foile respective termenul limita pentru platirea amenzii.
Fabiii întreabă: