Daca tatal tau este proprietar poate sa-l evacueze pe unchiul tau din acea casa, daca acesta locuieste acolo, printr-o actiune in evacuare, sigur ca va trebuie sa plateasca unchiului cheltuielile cu renovarea.
De asemenea iti poate vinde sau dona casa si apoi sa te ocupi tu cu evacuarea.
De unchi nu stiu ce sa zic si cum o vom scoate la capat cu el, fiindca el a platit impozitul in fiecare an acolo si a renovat casa aceea de pe terenul tatalui meu cu toate ca a facut aceste lucruri fara voia tatalui meu iar anul trecut am descoperit asta, fiindca noi ani de zile am tinut acea casa ca sa bagam bani in ea cand vom fii pregatiti iar el s-a bagat peste noi asa direct fara rusine.
Ar trebui sa va intelegeti, asa cum ti-am spus in primul raspuns, altfel se va ajunge la proces, veri cheltui ambii timp si bani si va veti uri.
Buna ziua. Sunt total de acord cu dumneavoastra stimate domnule Ioan, asta am dori si noi sa ne intelegem, dar din pacate unchiul are un caracter foarte nasol si ne inchide si telefonul in nas cand aducem macar un pic vorba despre casa si teren. Nici nu vrea sa auda. Iar in aceasta situatie am decis ca trebuie sa facem ceva fiindca nu se mai poate asa!
Atunci singura cale legala este un proces in evacuare.
Casa si terenul sunt pe numele tatalui meu. Unchiul meu doar s-a pus fara voia si fara stiinta noastra sa renoveze acea casa de-a lungul anilor si noi nu am stiut pana anul trecut dar nu am avut vreme sa mergem in instanta inca noi fiind plecati la munca in alta tara
Ceva nu iese la socoteala! Care este provenienta casei?
Daca vor sa treaca pe numele tau casa si terenul o poate face prin contract de vanzare-cumparare. Te poti ocupa tu de situatie daca tatal tau iti da o procura speciala. Tu trebuie sa angajezi un avocat, deoarece un asemenea proces nu este pentru un neofit in materie juridica. De altfel tu nici nu poti pune concluzii.
Am scris ceva aici, dar fara anumite date nu pot sa fiu precis.
Daca tatal tau iti vinde casa trebuie sa dovedesti ca ai suma necesara. Dar cel mai greu o sa fie cu unchiul tau. Cum puteti dovedi ca nu a fost cu voia voastra tacita, daca el a renovat-o si a platit impozitt (plata impozitului pe numele cui a fost facuta? fara ca voi sa-l deranjati? Nu credti ca el va obtine casa si terenul prin uzucapiune?
Buna ziua. Casa si terenul le-a primit tatal meu de la mama lui de la bunica mea care multumesc Lui Dumnezeu inca mai traieste. Asta este si ideea sa ma ocup eu de aceasta situatie, deoarece parintii mei sunt mai mult plecati la munca in strainatate si nu au timpul necesar. Ideea in sine a fost a mea, i-am spus intr-o zi tatalui meu daca stie cumva unde sunt actele de la acea proprietate in timp ce cautam alte acte si a zis ca nu mai stie dar se pot recupera de la cadastru sau asa ceva. Si l-am rugat sa ma lase pe mine sa ma ocup. Eu am suma necesara deoarece am lucrat si lucrez in strainatate de circa 1 an si jumatate. Oricum nu e vreo mare avere acea proprietate, nu cred ca depaseste suma de 35-40-50 de mii de euro. Noi nu am stiut toti acesti ani care au trecut ce face unchiul acolo, el a platit impozitul cam 15-20 de ani la rand si spunea ca o foloseste ca si casa de vacanta, ca sa mearga impreuna cu fiica si cu sotia lui acolo cand au concediu pentru ca sunt doctori de meserie. Fiind la 80-100 de km distanta de orasul unde noi locuim nu am fost acolo decat o singura data in atatia ani adica chiar acum de curand in momentul cand am vazut ca el a facut renovari pe acolo si a mai reparat si construit una-alta. Ideea mea ar fi sa ne intelegem intr-un mod pasnic dar din cate il cunosc pe unchi el nici nu vrea sa auda de asa ceva si tot timpul cand aducem vorba inchide telefonul in nas. Asa e caracterul lui nu ai ce sa ii faci... Iar din cate am inteles cu toate ca a platit atatia ani impozitul asta nu il ajuta cu nimic deoarece casa si acel teren tot pe numele tatalui meu sunt. Si poate fi considerat ca a platit in numele nostru, asa mi-a spus un avocat. Iar actele proprietatilor trebuie sa le recuperam de la cadastru in prima faza. Cam asta ar fi.
La inceput vreau sa iti lamuresc o problema, pe care multi oameni nu o intelege.
Proprietatea se dovedeste cu acte. Ea este inscrisa la Cartea funciara, actualul cadastru. La primarie - respectiv la registrul agricol -, se inscrie folosinta imobilelor pentru a se plati impozite. Acolo se pot inscrie si proprietati care nu-i apartin persoanei respective, doar ca folosinta. Deci baza este Cartea funciara (cadastrul).
Primul lucru pe care trebuie sa-l lamuresti este sa vezi pe numele cui este facuta ultima inscriere la Cartea funciara. Acest lucru il poti obtine personal sau online, printr-un extras de carte funciara. Trebuie sa cunosti nr. de top si de parcela ca sa-l obtii online. Si daca mergi personal trebuie sa le stii sau macar a unui vecin. Daca bunica traieste, inseamna ca imobilele (casa si teren) sunt pe numele ei. Ea poate avea acte in acest sens. Nu se poate face mostenirea dupa o persoana care este in viata. Doar daca a facut acte ce se fac intrevii, cu unchiul tau. Trebuie sa vezi sub ce forma i-au fost date imobilele tatalui tau: cu sau fara acte.
Apoi trebuie sa vezi pe numele cui sunt trecute la Registrul agricol - la primaria unde se afla imobilele. Doar dupa aceea poti sa actionezi.
Am pus intrebarea cu uzucapiunea, nestiind ca este mostenire. Mostenirea este imprescriptibila.
Deci pana nu lamuresti tot ceea ce am spus mai sus, nu poti purcede la drumul justitiei.
Daca bunica ta are vreun act de proprietate, poti obtine nr. de top si de parcela.
Extrasul de carte funciara se obtine de la biroul teritorial de cadastru, care se gaseste, de regula in orasul cu judecatorie, cel mai apropiat de localitatea unde se afla proprietatea.
Da, poti angaja si un avocat, care sa se ocupe de toate acestea.
Buna seara! Va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra! Jumatate din ceea ce mi-ati spus am aflat deja chiar in ultimele 3 zile. Cu bunica as putea merge la cadastru in judetul unde este casa si sa scoata ea actele proprietatilor deoarece nu le mai gaseste. Si sper ca la anul sa rezolvam problema asta pentru ca unchiul are bani detine 9 apartamente un duplex si o casa mare in Timisoara, iar la el e vorba de orgoliu si de caracterul lui jegos. De asta ne inchide telefonul in nas de fiecare data cand aducem vorba de subiectul cu terenul si casa si nici nu vrea sa auda de asa ceva
anonim_4396 întreabă: