Bună ziua! În funcție de țara în care persoana cu handicap se află și de legislația locală, procedurile de prelungire a certificatului pot varia. Persoana trebuie' să ia legătura cu autoritatea sau instituția responsabilă cu emiterea certificatului pentru a afla care sunt procedurile în astfel de situații. Este posibil ca autoritățile să ofere posibilitatea prelungirii certificatului prin intermediul unei reprezentanțe diplomatice sau prin corespondență electronică. Este important să se furnizeze informații complete și detaliate, inclusiv documente de identitate și copii ale certificatului de handicap existent, astfel încât autoritățile să poată verifica eligibilitatea persoanei în cauză și să acorde prelungirea certificatului.
Dacă certificatul de handicap expiră în timpul absenței persoanei și aceasta nu a putut să îndeplinească procedurile de prelungire în timp util, atunci ar putea fi necesar să solicite emiterea unui nou certificat la întoarcerea în țară, în funcție de legislația locală. Este recomandabil să se verifice acest lucru cu autoritățile competente pentru a se asigura că nu există probleme sau întârzieri inutile în procesul de reobținere a certificatului de handicap.
În felul acesta nu poate fi prelungit. La întoarcerea în țară depune o nouă cerere. De la Covid încoace se rezolvă telefonic și online, dar trebuie să fie țară când va fi sunată.
De regula nu poate fi prelungit, trebuie ca respectiva persoana sa se prezinte la comisie si sa fie examinata de aceasta. Daca nu se prezinta se suspenda indemnizatia de handicap.
Excveptie fac persoanele cu handicap definitiv (care nu se pot vindeca), acestia nu trebuie sa se prezinte la comisie.
Din pacate TU nu poti sa faci nimic in locul acelei persoane, fiindca acea persoana cu handicap are obligatia sa se prezinte PERSONAL la o consultatie medicala, in fata unei comisii medicale.
In caz de nu se prezinta personal, va pierde certificatul si tot ajutorul primit de la stat pentru acel handicap.