In acest caz se poate face divortul si la starea civila, cu conditia sa va intelegeti asupra tuturor aspectelor.
Doar daca exista minori nu puteti acolo, doar la notarul public (daca va intelegeti) sau in instanta de judecata.
In rest ti-am raspuns la cealalta intrebare.
Ce ofiter? Divortul fara proces se face la notar, nu la starea civila. In alta ordine de idei, daca tot ai fost casatorita cu ala de te-a insamintat, fii fata desteapta si scoate macar o pensie alimentara. Nu pentru tine, cit pentru copil.
Știu ca dacă nu ai copii poți la notar și dacă ai trebuie in instanța, având in vedere ca eu sunt însărcinată, deci încă nu avem copilul putem la notar doar. Și dacă el va putea lua custodie după ce nasc, noi presupunând ca vom fi divorțati. Nu as vrea asta.
Nu vreau banii lui dar nici sa se apropie de copilul meu.
Se poate la notar SI CU copii, cu conditia sa cadeti de comun acord asupra aspectelor aferente - cuantumul pensiei alimentare, custodia/zilele si perioada vizitelor, treburi de-astea. In principiu nu are sens vreo custodie, atita vreme cit tu esti apta medical, ai serviciu, locuinta, treburi de-astea. P.S. Tocmai am vazut mai jos. E DREPTUL COPILULUI! Nu vrei tu banii, ok, no problem. Conveniti sa plateasca pensia alimentara intr-un cont de care nu te vei atinge pana ce copilul face 18 ani, cand o sa ii aiba ca si capital de inceput viata de adult.
Dacă ești ortodoxă, te-ai căsătorit nu numai civil, ci și la Biserică.
Trebuie mai întâi să ai un divorț ecleziastic atunci.
Divorțul, ca ortodoxă, este îngăduit în cazuri de:
- adulter
(pentru motivul de mai sus, se acordă fără probleme normal, dar totuși, dacă vreunul din soți cere o șansă la iertare, trebuie acordată; la a doua abatere, divorțul devine obligatoriu pentru ambii)
- motive care provoacă moartea religioasă: apostazie, erezie
- motive care provoacă moartea morală: crimă, avort, atentat la viața soțului/soției, sau din cauza unei osânde din partea duhovnicului pentru: silirea la acte imorale, refuzul vieții conjugale, părăsirea domiciliului
- motive care provoacă moartea fizică parțială: neputința îndeplinirii îndatoririlor conjugale (=impotența), boală gravă incurabilă și contagioasă (cum era lepra pe vremuri)
Acestea de mai sus sunt motivele pentru care se poate acorda divorțul, și sunt cauze serioase.
Restul, sunt nimicuri, și nu trebuie să vă despărțiți pentru acele motive, ci să vă iertați creștinește, să vă împăcați și să continuați să trăiți împreună. Nu merită să vă stricați căsnicia, și să ardeți în gheenă din neascultarea poruncii lui Dumnezeu de a nu vă despărți, doar pentru niște mărunțișuri.
Ahahaha, deci pana cand moartea ne va desparti asa sa dea barbosul are derogari in cazuri ca:
1. Injur de dumnezei si cristosi sau alti sfinti, divort acordat de mafihotii in sutana (sunt sigur ca e o taxa ceva si la asta, ca nu merge moca, asa).
2. Nevasta nu mai vrea sa o s*&a, asa ca nu mai are masculul nici un chef si stimul sa f*ta, deci in concluzie el e impotent asa ca divort.
3. Ai SIDA (e incurabila si contagioasa, corect?), divort.
4. Ai probleme de potenta? Divort.
Pfoaaai, cita iubire crestina aici. BAAA, NE LASI CU INEPTIILE ASTEA?
1. Nu e nicio taxă. Cei care o cer spun vorbe în vânt. O confirmare orală e destulă.
Și aici nu e vorba doar de hulă. Mulți imbecili hulesc la întâmplare, dar totuși a doua zi îi vezi în genunchi la biserică, regretându-și imbecilitatea.
Aici e vorba de cei care cad în apostazie, adică se leapădă de Hristos, și de cei care cad în erezie, și adoptă gândiri eretice, sau chiar se și duc la secte.
2. Perversiunea care o numești se cheamă gomorie. Dacă vreunul din soți silește la așa ceva, e ceva contra firii.
Și căsătoria este spre nașterea de prunci. De obicei, când soțul și soția ajungeau la vârsta bătrâneții, dacă erau foarte evlavioși, se retrăgeau fiecare în mănăstiri. Totuși, fiind chemați spre pace, dacă vreunul din soți nu voia despărțirea, nu se făcea, și mănăstirile nu îl primeau pe acela; aici e vorba și de iubire creștinească, că celălalt poate fi și bolnav, și are nevoie de îngrijiri medicale, cum să îl lași și să pleci la mănăstire, chiar dacă îți dă voie?
3. SIDA nu e chiar incurabilă, și nu mori chiar așa repede, și cu eforturi se poate evita infectarea. Sunt medicamente în ziua de azi care atenuează efectele bolii pentru cel pozitiv. Aici e vorba de boli extrem de grave. Ciuma te omora pe vremuri aproape imediat, și ca să nu iei boala și să o răspândești mai departe, se putea face iconomie și să te desparți înainte de moartea soțului/soției.
4. Cum am mai spus, nunta e spre nașterea de prunci. Și sunt tot felul de tratamente în ziua de azi, unde e dragoste, acolo se fac toate eforturile posibile: deși nu au putut avea copii vreme îndelungată, iar cei din popor i-au declarat blestemați, Sfinții Părinți ai Maicii Domnului Ioachim și Ana au făcut rugăciune neîncetată, au primit toate ocările cu smerenie, iar Dumnezeu, ca răsplată a chinurilor care le-au suferit, le-a dat ca prunc pe Însăși Împărăteasa Cerului și a Pământului, pe Născătoarea de Dumnezeu, prin care Dumnezeu S-a întrupat să mântuiască sufletele noastre.
efspactsy întreabă: