Aflu un lucru nemaiauzit, sa nu-ti dea salariul pentru ca nu s-a platit un impozit. Nimeni nu are acest drept, pentru poprirea pe salariu trebuie sa existe un titlu executoriu si executare silita, altfel nimeni nu are acest drept. Spune-le ca o sa-i dai in judecata daca nu-ti dau salariul si o sa te adresezi si mass-media. Numai bine!
Din pacate am tot auzit in ultimul timp ca fac chestii din astea. ei de fac pun poprire pe contul din banca in general, si daca salariul este virat in cont uite ca nu mai are acces la salariu.
Daca este poprit contul din banca inseamna ca exista titlu executoriu si dispozitie de poprire, dar nu poate fi pe intregul salariu ci maximum 50% din salariu, asa ca la restul ai acces. Banca nu popreste mai mult de atat, daca ar face-o ar incalca dispozitiile Codului de procedura civila, la fel sunt si cele ale Codului de procedura fiscala. Mai mult, daca nu tu datorezi suma poprita, ai la dispozitie contestatie la executare, in 15 zile de cand ai primit instiintarea de poprire, la judecatoria domiciliului.
Teoretic asa este, practic cunosc trei cazuri similare, la trei banci diferite. Toate trei bancile au operat propririle in baza unei simple adrese primite de la o institutie a statului (Casa de pensii), nerespectand nici macar limita legala de 30-50% din venituri, dupa caz. Cei trei au rezolvat printr-o reclamatie la OPC, dar e evidenta lipsa de profesionalism a unor angajati din banca, motivatia acestora fiind "pai daca adresa a venit de la o institutie de stat...". Nu si-au pus nici macar intrebarea cine este partenerul lor, casa de pensii sau pensionarul caruia i s-a blocat contul.
Tot ce se poate, asta este si din cauza ca multe banci au renuntat la consilierii juridici. Stiu ca, atunci cand existau consilieri juridici, cel putin la BCR, nu se facea nici o poprire fara avizul acestora si acestia nu dadeau avizul daca nu erau respectate prevederile legale. O zi buna!
Primul raspuns al meu la impozit s-a referit si nu la credite. Celelalte au fost raspunsuri la replicile utilizatorilor si nici acestea nu s-au referit la credite ci la faptul popririi pe salariul primit prin banca (prin cont curent ori card).
Mergi la sectia financiara din localitatea de domiciliu si cere acolo lamuriri! Cu siguranta apare si numele tau in actul acela altfel nu aveau de cum sa te gaseasca!
Mergi la circa financiara de care apartii si cere-le sa-ti dovedeasca cu acte ca masina este a ta si sa-ti spuna in ce baza masina aceea a devenit obligatia ta fiscala. nu este exclus sa aiba ei tot felul de regulamente interioare de care sa nu stie nimeni care sa le dea dreptul sa faca tot felul de marsavii.