Se poate sa prelua creditul, cu acordul bancii.
Daca tu ai dat avansul nu mai trebuie sa-i dai nimic prietenului, eventual doar daca a platit o parte din rate va trebui sa-i restitui acea parte.
Cel mai simplu este sa cumperi apartamentul de la prietenul tau. Este necesar acordul bancii, dar nu e nici o problema, il primeste. Cumpararea o faci tot prin credit ipotecar, eventual chiar la aceeasi banca. Va trebui sa platesti din surse proprii o suma, probabil undeva la 15%, in functie de banca si de tipul de credit. Dar daca te intelegi cu prietenul tau, si daca cei 15% nu depasesc valoarea de 50.000 lei( sau echivalent in valuta in care se face tranzactia) pot fi dati numerar (adica nu prin transfer bancar sau depunere in cont). Si atunci la antecontract el declara ca i-a primit, chiar daca nu i-ai dat. Nu trebuie alt document.
Valoarea creditului tau trebuie sa fie mai mare decat ce mai are de platit el, actualizat. Astfel partial din banii primiti de tine prin credit merg in contul bancii unde are el ipoteca, astfel stingandu-se datoria lui, iar banca va ridica ipoteca si daca mai ramane ceva in contul lui.
Asta pe scurt.
V-aș sfătui să mergeți la un avocat care să vă ofere detaliile necesare. Dar, cel mai bine ar trebui să nu faceți acest lucru. Pe lângă suma împrumutată, veți avea comisioane, penalități, deci cei 36000 de euro, pot ajunge chiar 70000-80000 de euro. Luați exemplu din ce au pățit cei care au dat băncile în judecată! Au semnat un contract cu rată de 1000 de euro, acum 10 de exemplu, iar în prezent poate au ajuns și la 3000 de euro, iar de rambursat mai au poate 20 de ani de aici încolo. Sfatul meu este, consultați un avocat nu banca, căci veți fi păcălită să semnați, apoi puteți regreta. Plus, există un birou pentru rău platnici, restanțieri. Dacă, cel de la care luați ipoteca figurează acolo, veți avea dumneavoastră de suferit pe viitor! Gândiți-vă dacă veți fi sigură că pe viitor veți putea susține financiar această ipotecă? Câți ani mai aveți de plătit la acea ipotecă, veți fi sigură de o sursă de venit stabilă sau veți risca să fiți executată silit! Prudență maximă!
Nu vad de ce sa am eu penalitati sau sa ajung la rau platnici? Ideea este ca eu cu fostul meu prieten am luat un apartament anul trecut, eu am dat avansul de 17 mii iar imprumutul ipotecar a fost luat e numele lui, in consecinta apartamentup este pe numele lui. Ne-am despartit iar eu vreau sa imi ramana apartamentul, el fiind de acord. Ca sa pot face asta trebuie oricum sa mai astept 7 luni sa am lunile pe cartea de munca dupa care sa iau preiau imprumutul ca sa fie pe numele meu. Nu se pune problema sa nu o pot plati in rate. Vreau doar sa stiu ca e pe numele meu.
Eu nu cred că bat câmpii! Mai uitați-vă la alte cazuri! O bancă te împrumută foarte ușor, dar mai apoi te toacă! Iar, în momentul în care se dorește a se transfera o proprietate luată prin bancă, fiți siguri că banca va putea pune bețe în roate, inclusiv de genul, are capacitatea fiscală noul proprietar de a achita pe întreaga perioadă contractuală, de ce actualul proprietar vrea să își cedeze partea ș.a. Dacă nu ați avut de a face cu băncile, nu discutați ce nu știți. Eu am avut de a face cu băncile și știu ce le poartă pielea!
sabin89 întreabă: