| Petre_Dragos_1998 a întrebat:

Bună ziua,

Doresc să realizez cadastrul pentru locuința pe care doresc să o cumpăr.

Terenul din acte are 292 mp, iar tot terenul are 492 mp, astfel, OCPI-ul nu mai intabulează doar ce este pe acte ci toată suprafața măsurată, inclusiv cei 199 mp rest propietate.

A depus un topograf actele la OCPI, iar aceștia au făcut referat pentru ca să trec și restul de propietate (199 mp) în posesie, dar primăria nu vrea să-mi dea posesie pe această rămășiță DEȘI am făcut cerere pentru a-mi aproba posesia, unde am anexat procesele-verbale de vecinătate (recunoașterea vecinilor a propietății), noul PAD și referatul de la OCPI pentru că e nevoie de alte adeverințe pe toată suprafața. Ei invoacă motivul:,,Nu o să fie de acord doamna secretară cu așa ceva" /,,Satul se află în proces de realizare a cadastrului general, și când o să iasă și ăla atunci" sau,, Doamna secretară nu este de acord cu așa ceva în condițiile în care vecinii învecinați (cei care au semnat procesul-verbal de vecinătate) nu au intabulările făcute" (nu e vina mea că ei nu s-au îngrijit de acte).

Mâine am programat audiență cu domnul primar la comunei, și aș avea nevoie vă rog de niște sfaturii/sugerii/legi care să-mi vină în ajutor:

În baza cărei legi ei nu au voie să dea posesie având în vedere că am toate documentele legale? Cum îi pot "presa" practic prin lege să îndeplinească această cerință? Ce motive pot invoca ca să mi se aprobe posesia să pot face cadastrul (motivele de mai sus cu ghilimele nu par foarte puerile și nu cred că sunt în temeiul legii)? (nu pot continua cadastrul fără să-mi treacă în posesie și restul de teren).

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu tu (fiind cumparator) trebuie sa intabulezi constructia si terenul aferent in CF, aceasta trebuie s-o faca proprietarul actual (vanzatorul).
Daca nu izbuteste cu primaria atunci poate face o actiune in obtinerea dreptului de proprietate asupra restului terenului prin uzucapiune. In baza hotararii judecatoresti si actelor asupra terenului pe care este proprietar acum, va intabula intregul teren in cartea funciara si de asemenea constructiile existente.

| Petre_Dragos_1998 explică (pentru Ioandelasal):

Am procură în numele propietarului, deci pot face câteva demersuri și eu.

,, Nu tu (fiind cumparator) trebuie sa intabulezi constructia si terenul aferent in CF, aceasta trebuie s-o faca proprietarul actual (vanzatorul)." - dar tocmai asta este problema - OCPI nu mai intabulează ce e în acte (292 mp) ci toată curtea (492 mp cât a reieșit la măsurătoare), dar a venit referat de la OCPI că trebuie pusă posesia pe restul de teren, iar primăria nu dă posesie, deci nu pot face DELOC cadastrul dacă nu îmi dă posesie primăria.
Ce pot face să iau posesia pentru restul de teren de la ei? Sunt Gigi-contra rău de tot, mai ales că le-am dus și procesele-verbale de vecinătate semnate, referatul și noul CAD realizat de topograf.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Petre_Dragos_1998):

Pe langa uzucapiune se poate face si o actiune in constatarea dreptului de proprietate.
Totusi ar fi bine sa discuti cu un avocat, acesta vazand toate actele in legatura cu terenul respectiv te poate sfatui in cunostinta de cauza.

| Petre_Dragos_1998 explică (pentru Ioandelasal):

Nu aș vrea să apelez la calea judiciară, ci dacă se poate aș dori să rezolv amiabil...
O cale legislativă de,, atac", printr-o lege, există?
De asemenea, există vreo lege pentru care motivele lor de refuz punere în posesie de mai sus să fie întemeiate/neîntemeiate?
Din punct de vedere legislativ, cum pot proceda pentru că să le argumentez că ei trebuie să îndeplinească o anumită lege având în vedere toate cele prezentate când am depus cererea?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Petre_Dragos_1998):

Ti-am spus 2 cai legale, mai exista si a treia dar tot printr-o actiune in judecata, respectiv in baza legii 18/1991 (legea fondului funciar) sau L.554/2004 (legea contenciosului administrativ).
De aceea ti-am spus sa te adresezi unui avocat, acesta studiind toate actele pe care le are proprietarul va putea sa-ti indice calea corecta de urmat.