Moral nu este corect dar este legal.
Pe timpul vietii parintii pot sa faca ce vor cu averea lor si abia dupa decesul lor copii au calitatea de mostenitori si se aplica regulile de la mostenirea legala, inclusiv cele privind rezerva succesorala.
In cazul expus toti copiii au dreptul la mostenire si tatal tau poate solicita sa se ia in considerare dreptul de creanta, respectiv suma investita de el in constructie si sa se imparta doar ce ramane dupa ce se scade aceasta suma.
De asemenea, daca parintii au facut donatii celorlalti doi copii atunci poate solicita sa se cuprinda si acestea in masa succesorala, avand dreptul la rezerva succesorala, respectiv la jumatate din ce i-ar fi revenit daca parintii nu le-ar fi facut donatii celorlalti copii.
Daca discuta aceste probleme cu ceilalti 2 frati atunci precis se vor intelege, avand in vedere ca nu vor castiga nimic daca se cearta in continuare si vor pierde timp si multi bani in procese, la fel se vor adauga si alte sentimente negative.
Multumesc! asa ar trebui sa le faca tasu! hai ma sa impartim totul atunci, daca vreati si bruma lu fratele vostru.
Da,crede-mă,ai bătrâni știam că sunt niște oameni dificili, dar la cele 2 surori ale lui tata niciodată. Chestii de genul vedeam doar la tv la acces direct, n-am crezut că pot avea așa oameni cretini in familie.
Problema e că dacă tata a băgat acei bani in casa (pe parcursul a 20 de ani in jur de 40-45 mii de euro) nu prea ai cum dovedii in instanță.(părerea mea)
Poate gaseste ceva acte, apoi se poate dovedi si cu martori. Sigur ca este greu acum dar nu trebuie sa dispere parintii tai.
Macar de acum sa stranga toate actele cu cheltuielile pentru casa.
De asemenea sa vorbeasca cu surorile si sa le spuna ce ti-am scris in primul raspuns. De asemenea sa incerce sa-i convinga pe parinti sa-i doneze si lui casa si terenul aferent casei.
Mulțumesc frumos pentru sfaturi.
Este o chestiune morala!
Fratii cu case sunt presati de neveste(in cazul in care sunt insurati) Daca nu sunt insurati, atunci sunt niste nenorociti care nu ii poti numi frati!
Daca parintii mai traiesc, sa mearga la notariat sa ii faca acte pe numele lui.
Halal frati, luaias in pu.
O mica rectificare, m-am referit că sunt 3 frați, dar sunt 2 surori sau tata. Problema e că cei bătrâni (unul s-a îmbolnăvit ) și a trebuit săse mute de la casa lor (care i-au dat-o unei dintre fete și a vandut-o) la mine(in acte tot la ei), iar acum au apărut certuri pentru că tata fiind langa ei în aceași casa el trebuie să facă toată treburile, iar ei având și grădini etc au pos presiune pe el sa fac și colo și Cole etc, și lui nu i-am convenit. Când le-a propus sa aibă grijă de ei 2 săptămâni fiecare s-au ridicat cu pretenții că e casa lu' masa și tacsu, iar acum nu vor nici ai bătrâni sa ne facă act pentru că ele le-a băgat în cap multe lucruri. Problema e, că in casa ( destul de mare și cu etaj) peste 80% din valoare ei este făcută din banii lui tata, singur merit al celor bătrâni este ca terenul este pe numele lui și a ridicat casa in picioare, atât. Nu mi se pare normal și nici legal, arată timp cât fiecare și-a luat casa de la părinți sa vina și aici sa se imparta la 3 fiind muncă și banii noștrii. Probabil se va ajunge la judecata, insa tare mie că nu avem sanse, mai ales după ce mor ai bătrâni.(că sunt sigur că nu se înmoaie și să ne facă act, sau macar ceva testament legal că după moartea lor sa ne rivina nou casa )
Tatal tau are acte, chitante, etc pe casa asta in care stai?
Facturile de la utilități chestii de genul, avem. daca te referi la banuri doveditoare investiție în casa pe parcursul anilor, nu.
Ma refeream daca ai acte pa casa tu sau tatal tau!
Terenul am inteles, e al lui cu acte!
Nu
Cat timp esti in viata si in deplinatatea facultatilor mintale (nu conteaza nici un alt handicap, oarecare, si nici varsta nu conteaza) ai dreptul legal sa faci ABSOLUT ce vrei cu averea proprie, poti sa o dai si pe gratis vecinului daca ai chef
abia dupa moarte se aplica legile mostenirii, care in tara asta sunt singurele care se aplica, testamentele sunt foarte usor de contestat
iar mai ales in capitalism, dreptul la proprietate e fundamental in legislatie