| LucaAdina a întrebat:

Bună ziua! Este necesară o acţiune în instanţă neplăţii pensiei de întreţinere pentru continuarea studiilor pe timp de 3 luni a tatălui către copilul major?
Mă poate ajuta cineva cu demersurile necesare?
Menționez că nu am avut niciodată vreo legătură cu acesta şi nu s-a interesat vreodată de situaţia mea materială, pensia fiind singura mea sursă de venit, iar eu fiind studentă la ZI. Nu este prima abatere a acestuia, de multe ori nu mi-a plătit pensia luni bune, însă eu nu am făcut nimic în acest sens, deoarece eram minoră.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca nu a platit mai mult de 3 luni, cu rea-credinta, ii poti face tatalui plangere penala, conform Codului penal, citez:
"ART.378. Abandonul de familie  
  (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;  
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,  
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.  
  (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.  
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.  
  (5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta."
Inainte de a face plangere penala este bine sa vorbesti cu tatal tau si sa-i spui la ce se expune daca nu plateste pensia de intretinere, pensia restanta si apoi in continuare, pana ce termini studiile, dar nu mai mult de implinirea de catre tine a varstei de 26 ani.

3 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Pentru demersurile necesare trebuie avocat.

| mi25 a răspuns:

1. Daca ai hotarare judecatoreasca, te poti adresa unui executor judecatoresc pentru punerea acesteia in aplicare. Asta in cazul ca cel ce trebuie sa o plateasca are venituri constante. Daca exista o hotarare judecatoreasca nu se mai poate emite alta, decat daca vrei actualizarea cuantumului pensiei.
2. Poti sa-i faci si plangere penala, dar pana se judeca tu termini facultatea. In cadrul acestui proces poti cere - pe cale civila - plata pensiei de intretinere pentru peioada trecuta. De regula instanta obliga la plata pensiei incepand cu data la care este depusa actiunea.
Asa cum spune Wr3nch, daca nu te descurci prin hatisurile justitiei este necesara indrumarea unui avocat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cei ce au scris inainte au dreptate, nu e nimic de completat.
In concret, nu te poate ajuta nimeni sa iti faca el actele necesare si asa mai departe, pentru ca intri in divergente cu baroul.
Totusi, poti tu foarte bine sa incerci, chiar fara un avocat. Cereri de chemare in judecata (modele sunt peste tot). Codul de procedura civila spune clar ce trebuie sa scrii acolo.
Nu trebuie sa motivezi in drept, adica sa dai articole, fiind suficient sa scrii ca te bazezi pe codul civil, codul de procedura civila, deoarece judele are rol activ, adica iti identifica el dreptul pentru situatia de fapt. Ce trebuie OBLIGATORIU sa faci este sa povestesti situatia de fapt - in mod detaliat. Nu stiu exact care e treaba cu taxa de timbru ca inca nu am terminar facultatea si nu am profesat, dar in orice caz, chiar daca nu o platesti, judecatorul ar trebui sa iti puna in vedere sa o platesti si cat sa fie.
De asemenea, obligatia parintelui de a intretine copilul aflat in continuarea educatiei exista pana la varsta de 26 de ani.