| Ştefan_Danii_1994 a întrebat:

Ieri, 08.01. 2015 am fost prins de catre ``Politia Romana`` conducand un autovehicul *pe numele tatalui meu* cu asigurarea si numerele rosii expirate de 1 zi. Unde am fost prins? Chiar in parcarea politiei de unde urma sa imi iau numerele. Domnul politist nu a fost de acord sa ma mai lase 5 metrii sa pot achita taxa si apoi ridica numerele. Tin sa precizez ca acestia NU au stat niciodata in acel loc ( In gura parcarii ) deci parca ma asteptau. In acest caz mie si tatalui meu ni s-au deschis 2 dosare penale. Unul mie pentru conducerea cu numere expirate a unui autovehicul... etc. si tatalui meu pentru incredintarea autovehiculului. Care poate fi verdictul acestui caz? Tin sa precizez ca eu, cat si tatal meu nu avem cazier, acesta lucrand si in cadrul MApN. Ca sa va spun mai pe sleau a fost o razbunare din partea domnului politist de acum aprox. 20 de ani din vremea in care tatal meu ii era superior. Cu toate acestea mie mi-a dat o dovada de 15 zile pe care sa o actualizez o data la 15 zile la parchet. Care poate fi "Sentinta" domnului judecator? In PV am precizat ca nu stiam ca sunt expirate.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform Codului penal, citez:
"ART.334. Punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
(1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă."
Fata de aceste prevederi tatal tau nu poate avea dosar penal pentru incredintare, aceasta ar fi infractiune doar dac tu nu aveai permis de conducere.
Se mai ridica problema daca parcarea intra in categoria de drum public si este discutabil.
Circulatia cu expirarea asigurata este doar contraventie.
Nu stiu exact ce-ar putea hotari judecatorul, daca dosarul penal ajunge in instanta, desi nu cred asta. In orice caz, dupa parerea mea, ar fi doar o amenda penala.
Te sfatuiesc sa cauti un avocat specializat pe legislatia rutiera.

| Ştefan_Danii_1994 explică (pentru Ioandelasal):

Din cate am inteles s-ar da "Neinceperea urmaririi penale" si apoi o amenda CONTRAVENTIONALA, nu penala pentru ca ar fi prima abatere.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Ştefan_Danii_1994):

Depinde de procurorul care solutioneaza dosarul, va tine seama de toate elementele concrete ale infractiunii.
Amenda contraventionala se va da sigur pentru lipsa asigurarii, aceasta trebuie s-o dea politia.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Ce razbunare prietene daca circulai cu numere expirate? "nu stiam ca sunt expirate" nu e o scuza, asta nu te absolva de vina.

teoretic pedeapsa e inchisoare pana la 3 ani dar probabil vei primi o amenda penala sau in cel mai rau caz cu suspendare. tine doar de judecator