Conform L.165/2018, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 12
(1) Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaţilor de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.
(2) Salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.
(3) Salariatul are obligaţia să restituie angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi la încetarea contractului individual de muncă, valoarea corespunzătoare tichetelor de masă necuvenite."
Din interpretarea primelor 2 alineate rezulta ca tichetele de masa se acorda in functie de zilele lucrate dintr-o luna, asa ca daca lucrezi in toate zilele calendaristice dintr-o luna poti primi cel mult un numar de tichete egal cu numarul zilelor calendaristice din acea luna.
Este si o alta problema privind timpul de munca si de odihna, avand in vedere ca sambata si duminica sunt zile libere legale iar timpul lucrat in aceste zile se considera munca suplimentara si acesta trebuie compensat cu zile libere sau platit in plus.
Conform Codului muncii, citez:
ART.112.(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART.113.(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
ART.114.(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
ART.120.(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.121.(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.122.(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART.124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."
Ii raspundeam lui Ioandelasal, dar pentru ca sa nu-l poata contrazice sau critica, blocheaza pe ceilalti useri.
El crede ca numai el stie sa citeasca si insiruie prevederile legale, desi aici se pun intrebari concrete, specifice.
Dar foarte bine ca a citat, ca sa vada, cei care cunosc putina "citire", ca el confunda zilele lucratoare cu zilele lucrate. Este insa, diferenta: zilele lucratoare sunt acele zile care nu sunt considerate prin lege ca nelucraoare. Deci toate zilele anului, mai putin zilele de sambata, duminica si sarbatori legale.
Zilele lucrate sunt cele in care angajatul a muncit, de regula, cate 8 ore.
Daca se lucreaza in ture trebuie sa se asigure zile libere pentru zilele de sambata, duminica sau sarbatori legale lucrate sau sa fie platite dublu.
Ce rezulta de aici? Ca angajatul nu poate primi tichete de masa mai multe decat nr. de zile lucratoare, nu cum zice susnumitul "asa ca daca lucrezi in toate zilele calendaristice dintr-o luna poti primi cel mult un numar de tichete egal cu numarul zilelor calendaristice din acea luna."
De altfel, daca toti angajatii lucreaza timpul complet intr-o luna, daca la un angajat, care a muncit toate zilele calendaristice, i s-ar da bonuri de masa pentru toate aceste zile, ar ramane fara bonuri alti angajati, deoarece nr. de bonuri de masa sunt date firmei pentru zilele lucratoare inmultite cu nr. de angajati. E la mintea cocosului!
Tu n-ai gura sa intrebi seful sau pe cineva de la personal daca aveti …?
de exemplu in mod normal sambetele nu sunt platite cu bonuri, la noi sunt optionale si se vine ori pe plata dubla ori pe 2 zile de concediu pe care esti obligat sa le iei in luna respectiva.