Conteaza grupele de munca si acum, doar ca si-au schimbat denumirea, conform L.263/2010, citez:
"ART. 28
(1) Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea asiguraţilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite şi speciale."
Potrivit art.30, ali.(4) si urm. din lege, citez:
"(4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. b), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupele I şi II de muncă şi care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sunt încadrate în condiţii speciale de muncă.
(4^1) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariaţii au desfăşurat activităţi miniere, în subteran, cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în luna respectivă, în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă.
(4^2) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţile dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. g), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă.
(4^3) Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. h), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcţii nave a desfăşurat activităţi la locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă.
(5) Constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă şi perioadele în care un asigurat care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă şi/sau în concediu de odihnă, dacă cel puţin în ziua premergătoare concediului a lucrat în locuri de muncă încadrate în astfel de condiţii de muncă."
Daca are 35 de ani lucrati, din care 20 de ani lucrati in grupa I de munca si ulterior in conditii speciale de munca, conform prevederilor citate, atunci se poate pensiona mai repede cu 10 ani decat varsta standard de pensionare, respectiv la 55 de ani, varsta standard pentru barbati fiind de 65 de ani.
Nu am inteles ceva, tu spui ca tatal tau are 53 de ani, varsta de pensionare a barbatilor este 65 de ani, si are 35 ani de muncă din care 20 ani grupa întîi, ceea ce nu inteleg din intrebarea pusă de tine este ca din 1998 a trecut la grupa întîi, păi doar ai zis ca 20 de ani a lucrat grupa întîi, specifica mai clar ca sa inteleaga toti.
Scuze pentru incoerență. El are 35 de ani de munca din care 20 de grupa I. Voiam să zic ca cei 20 de ani de grupa sunt din 98 până în 2018. Si eram curios daca perioada de după 2001 se mai tine cont de grupa, deoarece unii zic ca da iar alții nu