Teoretic proprietarul, nu stiu daca la noi este o lege care sa spuna ca e asa. Pe de alta parte ce e pus la intretinere [ desi fondul de rulment, etc nu intra aici ] e in sarcina chiriasului. Pe de alta parte lucrarile de intretinere a locuintei le plateste proprietarul, ca daca schimba acoperisul la bloc nu te pune pe tine sa platesti, asa e logic. Vezi si aici: legea 196/2018, art. 72. Voi in contract ce ati scris?
Atata timp cat tu stai cu chirie nu trebuie sa platesti nimic,nu este casa ta,nu este aptm tau,deci nu vad de ce ai plati reparatiile aluia.
Plateste chiriasu ceva atunci cand a facut el o greseala,cand tu strici ceva,atunci da este obligatia ta sa platesti,in rest nu ai tu nici o treaba.
Nu trebuie sa existe lege pentru asa ceva, este logic, doara nu-i repari tu aluia casa oare voi nu ganditi?
Dar daca ai bani si te lasi prostit e alegerea ta.
Deci orice se strica la acea cladire si nu este din vina chiriasilor, este fix problema proprietarului.
Tu esti obligat sa platesti apa, gaz, curent electric si punct.Si de sar strica ceva la tine in aptm fara sa fie vina ta,tot prorpietarul are obligatia sa repare.
Daca se arde un bec,sau se infunda chiuveta si nu-i din vina ta, sau curge nu stiu ce teava pe sub chiuveta, este obligatia aluia sa repare.
Banui ca tu ai un contract acolo, vezi ce spune contractu ala, daca contractu nu spune nimic de asa ceva, atunci salutal din mers.
Dar e logic nu repari tu cladirea altuia e la mintea cocosului.
In mod normal si legal cheltuiala ar trebui suportata de proprietar dar depinde si de prevederile contractului de inchiriere. Daca in acesta se prevede ca chiriasul suporta reparatiile atunci va trebui sa le suporti tu, daca nu se prevede trebuie sa le suporte proprietarul.
Inchirierea s-a facut doar ppentru apartament, sau si pentru locul de parcare. Daca ai dreptul sa folosesti parcarea, ai si obligatia cheltuielilor.
Daca nu este prevazut in contract, este treaba proprietarului. Tu poti cere la asociatie sa platesti numai cheltuilile curente