anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

M-am angajat part-time recent și nu reusesc sa inteleg un lucru. Ma simt putin pacalit și as vrea sa vad daca e asa. Din cate stiu, part-time inseamna jumatate de norma. Adica 20 de ore pe saptamana. Eu lucrez la program de 8 ore in felul urmator: 2 zile pe saptamana, respectiv 4 tot a doua saptamana. Salariul meu este pentru part-time, insa orele pe care eu le lucrez nu prea imi suna a part time, in sensul ca part-time-ul inseamna undeva la 88-96 de ore pe luna, 104 in unele cazuri, insa daca eu ajung sa lucrez 112-120 de ore pe luna, asta inseamna dupa matematica mea putin mai mult decat un part time. Am verificat dupa pe fiecare luna in parte si in mod normal, dupa ce mi s-a spus mie la interviu, imi ies minim 96 de ore, indiferent de luna. 96, uneori 104. Acum, de ce ma stresez eu, este pentru ca respectiva companie NU plateste overtime și ofera zile libere...Eu cum stiu daca am lucrat sau nu am lucrat mai mult decat trebuia? Acel 20 ore/saptamana nu imi este clar in situatia asta. Este posibil sa ma insel eu, de aceea intreb aici. Nu vreau sa ma "revolt" pentru o afirmatie nefondata. Multumesc. Sper ca am fost clar, treaba e putin confuza si pentru mine.

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca contractul esste de 4 ore pe zi atunci trebuie sa lucrezi 20 de ore pe saptamana si cca 84 ore pe luna, depinde cate zile lucratoare are luna.
Tot ce lucrezi in plus sunt ore suplimentare si trebuie sa-ti dea zile libere sau sa fii platit in plus, conform Codului muncii, citez:
"ART.120.(1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.121.(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART.122.(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART.123.(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART.124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."

| GdX a răspuns:

Te uiti pe fluturasul de plata cate ore ai prestat. Part time pot sa fie 20 de ore pe saptamana sau 30 de ore pe saptamana. Se fac contracte part time cu 4 sau 6 ore pe zi. In contractul tau de munca ce scrie? Part time cu cate ore pe zi/saptamana/luna?

| GdX a răspuns:

Nu se tine punctajul nicaieri? Cand intrii cand iesi, pe cardul de acces, pe nimic? Iti faci programul si pleci, nu stai ore in plus daca zici ca nu sunt nici platite nici date zile libere.