In primul rand, spune exact ce fel de act are fratele tau, pentru a-ti da un raspuns cat mai corect. Nu exista vanzare sau donatie cu clauza testamentara. Daca mama ta a decedat, se va dezbate jumatatea ei de drept. Cealalta jumatate e a tatalui tau, care inca este in viata. Din jumatatea mamei, tata are 1/4 (+ jumatatea lui de drept), iar tu si fratele tau 3/4 (adica 3/8 fiecare, pentru ca aveti drepturi egale). Acestea sunt cotele din mostenire stabilite de lege.
Chiar daca fratele tau are act, tu ai dreptul la rezerva succesorala, in calitate de mostenitor rezervatar (adica, desi parintii ii dau casa unui frate, legea ii obliga sa iti respecte partea ta de 3/16 din masa succesorala, pentru ca si tu esti copilul lor). Rezerva ta, in calitate de fiu este jumatate din cota legala de 3/8, adica 3/16. Astfel, obligatoriu tu ai dreptul la acei 3/16. Ceea ce inseamna fie ca poti ataca donatia (daca actul fratelui e donatie), fie te poti intelege cu fratele tau sa iti dea o suma de bani (reprezentand acea parte a ta de 3/16). Daca actul fratelui e vanzare, iar tu tii neaparat sa te judeci, poti dovedi foarte usor ca vanzarea e de fapt donatie deghizata (evident parintii nu au luat bani de la fratele tau), si lipsind pretul, actul poate fi desfiintat.
Chiar daca fratele tau are act, esti si tu fiul parintilor tai. Deci nu te-a exclus nimeni. De asta ai fost citat de notar Ce ti-am zis, e cu mostenirea mamei tale.
Mostenirea fratelui, se va rezolva separat. In cazul fratelui tau, pentru ca el a fost casatorit, dar nu a avut copii, la succesiune vii tu, sotia fratelui, si tatal tau. Fiecare cu o cota de 1/3 din mostenire.
Acum, pentru ca nu ati dezbatut succesiunea mamei, in cartificatul de mostenitor dupa mama, va fi trecut si fratele ca mostenitor (pentru ca a murit dupa mama). Iar partea fratelui din mostenirea mamei se va cumula cu bunurile lui. Deci cand se va dezbata mostenirea dupa frate, masa succesorala va cuprinde: jumatate din bunurile pe care le-a dobandit cu sotia+ ceea ce primeste de la mama.
Asa ca, vor fi doua succesiuni diferite. Tu ai de platit doar suma de bani corespunzatoare cotei ce iti revine din fiecare mostenire. Mai exact, fiecare isi plateste partea si suporta datoriile succesiunii, in limita cotei ce o primeste.
Nu stiu cat ai inteles, dar iti recomand sa iti notezi pe hartie ce ti-am zis, ca sa fie totul mai clar
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Mi se pare extraordinar. Mi-ati luat o piatra de pe inima. Daca mai am nevoie de sfaturi in urma succesiunii de marti cum pot sa va contactez?
Am lasat mesaj
Ia legatura cu notarul public care ti-a trimis citatia, de la acesta poti afla ce contine masa succesorala si cota pe care o mostenesti, precum si cam cat ar fi costul pentru partea ta. De asemenea tot acesta poate schimba ora stabilita.
sabin89 întreabă: