Condoleante!
Nu spui cand a decedat tatal, este important. De la data decesului mostenitorii au un termen de un an spre a accepta expres mostenirea. De asemenea daca procedura succesorala nu se face in doi ani se va plati taxa de 1% din valoare pe mostenire.
Daca ambii parinti au fost proprietari masa succesorala se compune numai din jumatate de apartament, cealalta fiind proprietatea mamei. Mama va mai mosteni 1/4 din jumatate (12, 5% din apartament) si toti fratii impreuna veti mosteni 3/4 din jumatate (37, 5%) din apartament.
Nu are importanta ca un frate nu vrea sa faca succesiunea. Mama ta sa mearga la un notar public, de la locul ultimului domiciliu al defunctului, cu certificatul de deces si sa solicite deschiderea procedurii succesorale. Notarul ii va spune de ce acte are nevoie si va stabili un termen pentru dezbaterea succesiunii, cand ii va cita pe toti mostenitorii.
Daca fratele tau nu se prezinta pot exista 2 situatii:
-Nu a trecut un an de la deces, caz in care notarul va constata ca nu poate face succesiunea din cauza neprezentarii fratelui si ca mostenitorii nu se inteleg si atunci va da o incheiere de trimitere la judecata si succesiunea va face obiectul unui proces. Este bine sa nu se ajunga aici, se cheltuieste mai mult si solutia va fi aceeasi, mostenirea se va imparti conform cotelor legale expuse mai sus.
-A trecut mai mult de 1 an de la deces. Notarul va lua act ca fratele nu se prezinta si nici nu a acceptat expres mostenirea si atunci cota de 3/4 din masa succesorala va fi atribuita numai celorlalti 3 frati care se prezinta.
Nu exista termen de decadere de 2 ani, este vorba de termenul de acceptare a mostenirii, care este de 1 an si acesta este termen de prescriptie.
Indiferent ca s-a facut ori nu succesiunea mama ta nu este singura mostenitoare, mai sunteti si voi mostenitori.
Mama ta poate face testament, dar numai pe jumatatea ei, atata timp cat nu are certificat de mostenitor si pe cealalta jumatate. Oricum, daca s-ar incalca rezerva succesorala, testamentul ar fi atacabil si anulabil in parte, dupa decesul mamei, de cel/cei care ar fi afectat/i. Numai bine!