1.Un mostenitor poate ceda partea altui mostenitor abia dupa ce primeste certificatul de mostenitor si dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile (terenuri si constructii) este inscris in cartea funciara pe numele lui.
Transferul dreptului de proprietate se poate face prin vanzare-cumparare sau donatie, aceasta din urma este mai ieftina.
2. Daca mostenitorii se inteleg pot face, chiar in procedura succesorala, partajul masei succesorale, dupa ce a stabilit cotele.
3. Tatal tau poate face donatia abia dupa ce a obtinut certificatul de mostenitor si s-a inscris dreptul de proprietate in CF.
Ioandelasal a dat un raspuns incomplet.
La dezbaterea mostenirii se pot face una sau doua actiuni: stabilirea cotei parti pentru fiecare mostenitor si iesirea din indiviziune.
Cedarea se face inainte de emiterea certificatelor de mostenitor, chiar la inceputul dezbaterii, dar nu este exclusa si pe timpul dezbaterii, pana la semnarea certificatelor de mostenitor.
Dar trebuie tinut cont ca cedarea mostenirii nu se face in favoarea unui mostenitor anume. De bunurile cedate beneficiaza toti ceilalti mostenitori. Cedarea este ireversibila dupa ce s-au semnat certificatele de mostenitor.
Pentru iesirea din indiviziune concomitent cu dezbaterea mostenirii, mostenitorii trebuie sa prezinte notarului un document scris prin care arata cum vor sa imparta bunurile mostenite, semnat de toti mostenitorii. In acest caz nu se mai acorda cota-parte din bunuri, ci se acorda fiecarui mostenitor - prin certificatul de mostenitor - bunurile convenite.
Daca se emit certificate de mostenitor cu cota-parte, ulterior trebuie facuta iesirea din indiviziune. In aceasta etapa nu se mai poate renunta la bunurile mostenite. In acest caz se pot ceda bunurile prin contract de vanzare-cumparare sau prin donatie. Prin aceste acte beneficiaza de bunuri doar persoana cu care s-au incheiat aceste acte.
Certificatele de mostenitor trebuie inscrise prima data la cadastru (cartea funciara) si doar apoi facuta declaratie de impozitare la primarie. Daca vanzarea sau donatia se face imediat dupa emiterea titlului de proprietate, nu mai trebuie facuta declaratie la primarie.
De regula notarii inscriu dreptul de proprietate la cartea funciara dupa ce dezbaterea mostenirii s-a incheiat, s-au emis certificatele de mostenitor, si au trecut cele 15 zile in care se poate face contestatie. La fel se face cu contractele de vanzare-cumparare sau actele de donatie.
Am scapat o intrebare.
Tatal tau poate sa-ti faca donatie - asa cum am spus mai sus - dupa ce a inscris mostenirea la cadastru, nu la primarie.
Foarte multa lume nu intelege ca dreptul de proprietate nu se inscrie la primarie, ci la cadastru (cartea funciara). La primarie se inscrie dreptul de folosinta pentru a se putea calcula impozitele ce trebuie platite.
Classiffied întreabă: