| fr1tz a întrebat:

Buna ziua! Poate cineva va rog sa-mi explice ce inseamna santajul? O persoana imi datora niste bani, iar eu i-am spus ca daca nu o sa-mi restituie banii o sa scriu plangere la politie. Persoana respectiva m-a inregistrat in timp ce spuneam asta si a zis ca o sa ma dea in judecata pentru faptul ca l-am santajat? Ce am facut eu, poate fi denumit santaj?

3 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este nici o infractiune, si deloc santaj, tu ai spus doar ce vei face daca nu-ti restituie datoria, infractiunea de santaj este altceva, conform Codului penal, citez:
"ART. 207. Şantajul  
  (1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."
De fapt n-ai de ce sa faci plangere la politie in cazul nerestituirii unui imprumut, politia nu are atributii in asemenea cazuri, poti doar sa-l dai in judecata, pe cale civila, sa obtii o hotarare de obligare la plata si apoi, daca nu o executa de bunavoie, sa pui hotararea in executare silita, printr-un executor judecatoresc.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu. Sub nicio forma nu e șantaj asta

| gabicoo a răspuns:

Nu este șantaj. Mergi și fă plângerea.