Ok tu ai partea ta, legal, chiar daca esti in RO.Acum din spusele tale reiese ca parintii tai au cumparat un aptm, asta cat erau casatoriti.
Aptm este al ambilor, indiferent cine apare pe acte.intr-un act scrie clar daca esti sau nu casatorit,deci pe acel act scrie clar numele lui taicatu, ori a lui maicata si apoi scrie casatorta cu X sau Y.
Ca urmare ambi parteneri au drepturi egale pe acel aptm.
Acum ce se intampla in cazul in care unul din parteneri moare? Daca nu sunt copii, atunci aptm ramane celui ramas in viata tot. Daca sunt copii, atunci se imparte intre parintele ramas in viata si copii.
Taicatu acum daca vrea sa vanda, normal nu ar avea, ori nu ar putea sa vanda.De ce? Pt ca pe act este trecuta si maicata,adica scrie ca taicatu este casatorit sau era la vremea cand a cumparat cu maicata.
Notaru o sa il intrebe de sotia lui,ca trebuie sa vina sa semneze. Taicatu o sa spuna ca este decedata,iar notaru trebuie sa-i ceara un act de deces. Taicatu are act de deces, dar notarul o sa il intrebe daca are copii.El poate sa minta, sa zica ca nu are copii deloc, caz in care notarul face o declaratie prin care taicatu semneaza si apoi se face acel act.
Asa ceva se intampla frecvent in RO din cauza ca coruptia e mare, iar daca vine un eventual mostenitor, judecatorii nu mai sunt curiosi sa rezolve nimic.
Se intampla si din cauza sistemul de rahat cel are RO.Normal un notar sau cine intocmeste acte, ar trebuie sa aiba acces online la evidenta populatie, si doara printr-un singur clik poate sa vada daca respectivu minte sau spune adevaru, in cazul asta ar vedea ca taicatu mai are copii.
In sf cazul vaostru sa complicat si mai tare acum, din cauza ca taicatu mai are inca 2 copii.
Ca urmare acum sunt de fapt 4 mostenitori sa le zicem asa taicatu, tu si ceilanti 2 copii sau fratii tai vitregi.
Deci aptm ala sar imparti la 4.Acum cat ar trebuie sa revina la fiecare habar nu am, asta trebuie sa consulti un notar sau un avocat car cunoaste ce spune legea.
Intrebi daca se poate face act la notar? Si asta trebuie ca tu sa intrebi un notar sau avocat, nu stiu cati ani ai tu. Daca ai peste 18 ani sau cati ani ai.
Normal daca ai fi matur, ai putea cere partea.Asata se face prin dezbaterea mostenirii,spui cati vrei partea,mergi la notar,ala cheama pe taicatu si cadeti la intelegere.
Daca in schimb esti si tu minor,nu stiu ce sau cum spune legea ca trebuie facut,de aia va trebuie sa consulti un notar,avocat ceva.
Sotia lui taicatu asta ce spui ca divortat acum,nu are nici un drept,dar copii ei are dreptu,dar cat asta nu stiu,ori are parte din partea lui taicatu ori nu stiu exact cum sta treaba.
Dar tu garantat ai partea ta acolo.
De vandut taicatu poate vinde asa cum am spus,minte ca nu are pe nimeni, are actu de deces al lui maiicata, da o declaratie pe proprie raspundere ca nu are copii si inra in posesia actului, adica i se face lui act pe toat aptm, dupa care il poate vinde.
Asata spune legea in RO si aproape in toate tarile din lumea asta, aproape.
Daca in contract este trecuta si mama ta atunci mama ta avea drept de proprietate pe jumatate din apartament. Totusi trebuie sa vezi cum este inscrierea in Cartea funciara, respectiv daca este inscrisa ca proprietar si mama ta pe jumatate din apartament.
Daca este inscrisa trebuia, dupa decesul ei, sa faceti procedura succesorala. Mostenitori erati tu si tatal tau, tu pe cota de 3/4 parte din jumatatea mamei (cota de 3/8 din intregul apartament) iar tatal tau cota de 1/4 parte din jumatatea mamei (1/8 din intreg), astfel ca tatal tau ar fi detinut 5/8 iar tu 3/8 din apartament.
Poti solicita si acum efectuarea procedurii succesorale dupa mama ta, bineinteles daca si ea figureaza in Cartea funciara.
Dupa decesul tatalui tau se va face procedura succesorala si partea lui (5/8 sau intregul apartament) se va imparti la toti copiii lui in mod egal, respectiv fiecare va mosteni 1/3 din partea tatalui.
Cat timp nu este facuta procedura succesorala si cota fiecaruia nu este inscrisa in Cartea funciara tatal tau ar putea vinde apartamentul si fara acordul tau.
Tatal tau poate face testament, in care sa-ti dea tie mai mult din partea lui dar fara sa fie afectata rezerva succesorala a surorilor vitrege, care este de jumatate din cat le-ar reveni din mostenirea legala.
Am inteles, Multumesc mult!
Cît este el viu nu primesti nimic nici jumătate măcar, deoarece acest lucru se moșteneste doar daca tatăl tău va murii, si daca el va face un testament si le va lăsa sotiei actuale, si fetelor apartamentul, tu nu vei primii nimic.
Ai fost la bancă Ai obtinut im, prumutul pentru prima casă? Am citit intrebările pe care le ai pus aici, si spunea i ca vei merge l bancă, ai fost? Ce a zis banca, nu i ti dă bani nu?
Salut, am fost la BRD, acolo primesc salariul, au in baza lor de date 1860net plus bonuri 300, 2160ron, ca si grad de indatorare, 840ron pe luna, dar a mai facut tipa de acolo niste calcule, si a zis ca 45. 000euro maxim, dar cred ca o sa cada planul, nu gasesc nimic in Bucuresti sa imi placa in banii astia, prea departe de metrou, multi bani de bagat dupa daca iei vechi, nu stiu..., ceva bun de la 60. 000euro +
Aplic planul de a pleca in strainatate si stabilii afara...
Tu nu ai nici un drept la apartament cat timp tatal tau traieste, dupa moartea lui va fi al tau. Atat este dreptul tau!
Cum sa n-aiba? trebuie facuta succesiunea dupa mama, o jumatate revine tatalui si cealalta jumatate se imparte intre tata si fiu!
"Tu nu ai nici un drept la apartament cat timp tatal tau traieste, dupa moartea lui va fi al tau."
Bati campii. Masa succesorala a sotului decedat se imparte intre sotul supravietuitor si copii. Deci are dreptul la o cota parte din apartament inainte de moartea tatalui lui.
"3. Da, poate, este pe numele lui, el e proprietarul de drept."
De fapt nu poate sub nici o forma sa vanda pana nu se face succesiunea, iar la succesiune fiul va avea o cota parte conform legii. Si atunci, fara acordul lui nu poate vinde nici dupa succesiune.
1. Depinde de testament sau cum hotaraste instanta
2. Da, bunurile dobandite dupa casatorie se impart dupa cat a investit fiecare, cred.
3. Da, poate, este pe numele lui, el e proprietarul de drept.
4.Da, se cheama testament
Nu sunt experta in domeniu, cineva sa ma corecteze
1. Nu se pot lasa bunuri imobiliare la bunul simt al instantei, iar de testa, mama lui nu putea testa decat pentru partea ei. 2. Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, se impart la doi, in afara de cazul in care s-au folosit pentru achizitie alt tip de bunuri. 3. Nu mai e apartamentul lui, caci sotia avea dreptul la jumatate, tatal are 50% si mai mosteneste 30% din partea sotiei, deci in total 65%. 4. Cum vrei sa testeze tatal pentru partea mostenita de baiat de la mama?
Ce sa-ti revina tie ma? La munca cu tine.
Da-ti peste gura doamne fereste sa moara si tatal tau, ca trebuie sa platesti tu 1500 2000 pe luna dari curent gaz apa gunoi impozit mancare, haine etc.
Numai la mosteniri va sta gandu.
Te mananca cainii daca doamne fereste moare tactu.
Mult noroc in viata ce sa zic, si multumesc de sfat, dar sfatul meu e sa gandesti inainte sa vorbesti, si sa nu judeci aiurea, nu o sa ai prea multi prieteni, sau succes in viata! Bafta!
Dupa decesul unuia din parinti, in speta mama, se face succesiunea la notar; jumatate din apartament revine tatalui iar cealalta jumatate revine in cote egale tatalui si copiilor comuni; totul va fi trecut in cartea funciara cu cota parte care revine fiecaruia.
Toate aceste informații le poți afla mergând cu actele casei la un notar, pentru ca depinde mult de ceea ce este menționat acolo. Dacă părinții tai au fost coproprietari pe acea locuința, iar dacă, spre exemplu, Doamne ferește, tatăl tău decedează, atunci tu ești moștenitorul legal al locuinței. Dacă totuși, tatăl tău este proprietar unic pe locuința, atunci legal, locuinta revine tuturor copiiilor, astfel încât rămâne la latitudinea voastră sa decideți cum împărțiți. Se mai pot afla detalii despre cine sunt proprietarii solicitând un certificat fiscal la direcția de taxe și impozite de care aparține locuinta, dar asta poate face doar unul dintre porpietari, sau tu, printr-o procura semnată de acesta.
sabin89 întreabă: