anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna Ziua.Salariul meu il primesc pe card.Astazi,am observat ca am primit mai multi bani ca de obicei.In cateva ore,am ramas cu putini bani de buzunar(tipic pentruRomania).

Adineaori, am primit un telefon de la seful meu si mi-a spus ca s-a comis o greseala in calcularea si distribuirea salariilor si sunt nevoit sa returnez banii inapoi!
Dar de unde sa ii returnez?!

Eu nu sunt repsonsabil pentru calcularea si distribuirea salariilor, nu sunt vinovat eu pentru asta.Nu cred ca exista un cadru legal prin care sa fiu constrans in restituirea banilor.
Daca nu pot fii constrans, atunci am o obligatie imperfecta(morala) pentru a restituii suma de bani, dar nu o mai am...
Nu sunt obligat sa le justific lor ce am facut cu banii!

Ce pot sa fac in aceasta situatie?! Va rog frumos sa ma ajutati si imi cer scuze pentru exprimare dar sunt stresat.

Multumesc pentru ajutorul acordat!

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Crezi tu ca ai numai o obligatie morala, de fapt este o obligatie legala sa restitui banii primiti in plus, obligatie bazata pe principiul imbogatirii fara justa cauza si prevazuta si in Codul muncii.
Va trebui sa te intelegi cu seful sa-ti retina suma din salariul urmator sau in rate.

| KodrutZ a răspuns:

Le zici ca ai cheltuit banii (ca un tantalau, intre noi fie spus, daca tu din scurt ai facut praf salariul, restul lunii ce naiba faci? In fine, asta e treaba ta...) si sa iti retina luna viitoare diferenta fiindca nu ai de unde sa ii returnezi acuma.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Nu ai ce face exista o lege si anume legea Legea nr. 53/2003 Codul muncii care la articolul 272 te cam obliga sa restitui banii

Art. 272.
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.

| Lisa01 a răspuns:

E vorba de o obligatie legala in primul rand si apoi morala.

| bula2014 a răspuns:

"Sefu. d-o pe aia afara de la contabilitate iar bani trebuie sa mi-i opriti din salariul urmator pentru ca eu lucrez pe plantatie si trebuie sa imi ingrijesc familia

| xara27 a răspuns:

Poti sa iti ceri scuze si sa le zici sa.ti ia din salariul urmator happy funda?