Conform L. nr. 210/1999, privind concediul paternal, cu md. si compl. ulterioare, ai dreptul la 10 zile de concediu platit si inca 5 zile in plus (in total 15 zile) dar numai daca ai absolvit un curs de puericultura.
Concediul se obtine de la angajator si este platit de acesta, indemnizatia fiind egala cu salariul corespunzator perioadei de concediu.
Acest concediu se acorda la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Vei depune o cerere scrisa la angajator, solicitand acordarea concediului paternal si anexand copie de pe certificatul de nastere a copilului. Nu trebuie sa faci altceva sau sa mergi in alta parte. Angajatorul este obligat sa-ti acorde acest concediu si sa ti-l plateasca, daca nu o face va fi amendat.
In Romania, concediul paternal este un drept al tatilor de a lua o perioada de concediu de odihna in jurul datei nasterii copilului. Concediul paternal este acordat pe o perioada de 10 zile lucratoare, care poate fi luat imediat dupa nastere sau poate fi amanat dupa discutia cu angajatorul.
Pentru a beneficia de concediul paternal, trebuie sa completezi o cerere de concediu si sa o prezinti angajatorului tau cu cel putin 15 zile inainte de data la care doresti sa incepi concediul. Cererea de concediu poate fi obtinuta de la biroul de resurse umane al companiei tale sau poate fi descarcata de pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.
In cererea de concediu, trebuie sa mentionezi data la care doresti sa incepi concediul si perioada de timp pe care doresti sa o acorzi. De asemenea, trebuie sa atasezi o copie a certificatului de nastere al copilului.
Dupa ce ai prezentat cererea de concediu angajatorului tau, acesta poate accepta sau respinge solicitarea ta. Daca cererea ta este acceptata, vei primi o fisa de concediu care va trebui sa o prezinti la locul de munca in ziua in care incepi concediul.
Este important sa respecti termenii si conditiile stabilite de angajatorul tau in ceea ce priveste concediul paternal, deoarece acest concediu este acordat in temeiul legilor si regulamentelor in vigoare privind protectia sociala a salariatilor. Daca ai intrebari suplimentare, te sfatuiesc sa te adresezi biroului de resurse umane al companiei tale sau sa consulti site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pentru mai multe informatii.
Inainte sa nasc eu in 2019, am mers cu sotul la un curs de puericultura gratuit, foarte interesant de altfel si am obtinut un atestat de absolvire pe care sotul meu l-a dus la serviciu. Nu-mi mai amintesc exact dar cred ca a primit 10 zile de concediu medical atunci.
Classiffied întreabă: