Se poate si sa va schimbati domiciliul la sot, avand in vedere prevederile OUG nr. 95/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, din care va redau prevederile aplicabile:
ART. 18.(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
c) in cazul schimbarii domiciliului;
ART. 27.(1) Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul dintre urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
Nu inteleg de ce vi se cere acea dovada, de vreme ce va incadrati in prevederile art. 18, alin. 1, lit. b) - schimbarea numelui prin casatorie si lit. c) - scimbarea domiciliului, tot in urma casatoriei.
Contractul de inchiriere a sotului este un titlu locativ, in intelesul acestor prevederi legale, dar mai exista si posibilitatea de a dovedi domiciliul conform lit. c).
De asemenea va prezint si prevederile Normelor metodologice din 4 octombrie 2006
de aplicare unitara a dispozitiilor legale privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor roman:
ART.58.In cazurile prevazute la art. 18 alin. (1) lit. a)-ca) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, titularul sau reprezentantul sau legal are obligatia sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor, pe raza caruia are domiciliul sau resedinta, eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand urmatoarele documente:
a) Cererea pentru eliberarea actului de identitate, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) actul de identitate, cu exceptia situatiei prevazute la art. 18 alin. (1) lit. g) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005;
c) certificatul de nastere, original si copie;
d) certificatul de casatorie, in cazul persoanelor casatorite sau al sotului supravietuitor, original si copie;
e) hotararea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie;
f) certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, in cazul sotului supravietuitor, original si copie;
g) certificatele de nastere ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani, dupa caz, original si copie;
h) documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum si, dupa caz, cel cu care se face dovada adresei de resedinta, original si copie;
i) chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate;
j) documentul cu care face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
ART.59.Pentru eliberarea unei noi carti de identitate, in cazul modificarii numelui si/sau prenumelui titularului, prenumelui parintilor, a datei ori a locului de nastere, precum si in situatia schimbarii sexului, solicitantul prezinta documentele prevazute la art. 58, precum si hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, actul administrativ in baza caruia s-au modificat datele de stare civila.
ART. 60
(1) Pentru eliberarea unui nou act de identitate ca urmare a schimbarii adresei de domiciliu, solicitantul prezinta documentele prevazute la art. 58.
(2) Daca solicitantul face dovada adresei de domiciliu cu declaratia scrisa de primire in spatiu a gazduitorului, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 12, sau, dupa caz, a reprezentantului sau legal, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 13, acestea se consemneaza pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, in prezenta personalului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor.
(3) In situatia in care gazduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, declaratia de primire in spatiu poate fi consemnata la notarul public, la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate ori in prezenta politistului de la postul de politie, pentru mediul rural.
(4) Declaratia gazduitorului, prevazuta la alin. (3), se prezinta de solicitant odata cu depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului.
(5) Declaratia pe propria raspundere a solicitantului, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, prevazuta la art. 27 lit. c) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 290/2005, se consemneaza numai in prezenta personalului serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor.
Succes!
O dovada ar putea fi ceruta la Administratia Financiara din ultima localitate de domiciliu;
in plus o declaratie pe proprie raspundere, eventual legalizata la notar;
o copie dupa divort/partaj legalizata la un notar;
sa va spuna Icral ce document se cere in mod obisnuit pentru asta si de la care institutie sa o cereti voi!
oricare varianta alegi sa pastrezi si tu o copie cel putin facuta la xerox si un numar de inregistrare la Icral.
sa scrii ce ai rezolvat si cum!
Asa mi s-a cerut la icral, sa fac dovada ca nu am proprietate.Eu vreau doar sa locuiesc legal cu sotul meu legitim. Urmeaza sa mergem iar la icral sa vedem care este situatia, darvreau sa fiu documentata sa stiu cum expun problema, de aceea sunt asa insistenta pe marginea subiectului.Va multumesc pentru raspunsuri!
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
cheptanaru întreabă:
sabin89 întreabă: