La cererea celuilalt sot poate fi obligat sa-l despagubeasca in bani pentru partea ce i-ar fi revenit in urma partajului ori sa i se atribuie mai mult din bunurile ramase.
Sotul care s-a apucat sa strice imobilul, daca la finalul partajului nu are bani sa despagubeasca pentru daunele facute, el neavand loc de munca, nici pensie, nicio sursa de venit...ce se poate face?
Despagubirea poate fi si in natura, asa cum ti-am spus in primul raspuns, respectiv celalalt sot va primi mai mult din bunurile ce se impart.
Bun...ceea ce vreau sa stiu este urmatoarea idee: De exemplu exista terenul si o casa pe acel teren, cu cateva anexe si gardul care imprejmuieste proprietatea. DAca respectivul sot se apuca sa strice ce este in curte, gen strica anexele, strica gardul, strica acoperisul casei. Inteleg ca la finalizarea procesului de partaj, celalat sot mai primeste ce ramane dupa distrugerile facute de sot. Daca spre exemplu fiecare avea dreptul la 50 la suta din casa. Acum sotul are strica nu va mai primi acea jumatate pentru ca a stricat iar celalt sot va primi o casa fara acoperis, fara mobila, fara geamuri... Intrebarea este: exista vreo posibilitate legala sa se opreasca aceste sticaciuni pana la finalizarea procesului de partaj? Proces care am inteles ca dureaza ani buni, mai ales daca exista neintelegeri intre soti
Da, exista 2 posibilitati:
1.Plangere penala pentru distrugere, conform Codului penal, citez:
"ART. 253. Distrugerea
(1)Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(6) Pentru faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
2.Introducerea unei cereri de ordonanta presedintiale prin care cel care distruge sa fie obligat sa se opreasca sau sa fie evacuat din casa. Aceasta se judeca mult mai repede.