| StefanescuDaniel a întrebat:

Buna ziua stimati colegi de pe TPU! As dori sa imi spuneti cei care va pricepeti sau ati trecut prin asa ceva, cam ce ar trebui sa fac in situatia urmatoare : Mama mea a primit mostenire in urma cu circa 45 de ani un pamant de care nu s-a interesat niciodata. Fratele ei fiind bogat si avand bani a intrebat-o mai demult in urma cu vreo 15-20 de ani daca poate folosi el pamantul dar fara sa il cumpere de la ea. A construit el o casa pe acel pamant asa ca sa o aibe de vacante si concedii ca sa zic asa. Iar acum el unchiul meu face figuri, nu vrea sa recunoasca ca nu are niciun drept pe acel pamant deoarece intelegerea lor a fost verbala, nu recunoaste ca s-a bagat si peste alte doua proprietati ale mamei mele respectiv un bar si o fosta pescarie care au fost ale bunicului meu si le-a lasat amandurora si sunt sigur ca el unchiul meu a platit impozitele si taxele anual pe toate acestea pe casa care a construit-o pe pamantul mamei mele, pe bar si pe pescarie. Iar intrebarea mea principala este : Daca mama mea imi face mie contract de vanzare/cumparare la notar si trece toate acestea pe numele meu deoarece ea este prea slaba si i se rupe sufletul sa isi dea fratele in judecata, deoarece este o femeie foarte credincioasa, atunci dupa aceea as putea sa imi dau unchiul la o parte, sa recuperez pamantul si sa imi iau partile din bar si pescarie care mi se cuvin in acte? Dau funda! Va multumesc anticipat

13 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca s-a facut procedura succesorala dupa bunicul tau si mama ta ar trebui sa aiba un certificat de mostenitor, care dovedeste dreptul ei de proprietate.
Daca l-a pierdut se poate solicita o copie legalizata din arhiva de stat din judetul vostru, actele notariale asa vechi au fost predate la arhivele de stat.
Cu certificatul de mostenitor poate initia un proces civil in revendicarea proprietatii ei, parat fiind unchiul tau.
Ar fi bine sa consultati un avocat, prezentandu-i situatia si actele ce le detineti si acesta va poate sfatui, poate face cererea de chemare in judecata si reprezenta in proces.

| StefanescuDaniel explică (pentru Ioandelasal):

In primul rand va multumesc pentru raspunsul dvs. Ca sa va raspund la modul cel mai sincer mama a schimbat 3 sau 4 locuinte in decursul a 45 de ani de cand a primit mostenire doar ea acel teren pe care si-a facut fratele ei casa fara voia ei. Iar pe acel bar si acea pescarie cred ca vor fi amandoi mostenitori. Intrebarea mea de baza era daca ar putea mama mea sa imi treaca acel teren pe numele meu dupa recuperarea actelor bineinteles de la arhivele de stat, si daca voi putea mai apoi sa incep eu un proces in care unchiul meu sa fie paratul.

| Ioandelasal a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Sigur ca iti va putea transmite dreptul de proprietate, prin donatie, contract de vanzare-cumparare, contract de ingrijire, etc, dupa ce dreptul de proprietate a ei va fi intabulat in cartea funciara.

Dar in prima faza ce ar trebui sa faca? Sa isi recupereze actele de proprietate de la arhivele de stat, apoi sa imi faca mie la notar vanzare cumpare si apoi voi putea eu incepe un proces impotriva unchiului meu?

Primul pas este recuperarea actelor, apoi procesul si dupa castigarea procesului sa-ti vanda.

Recuperarea actelor nu va fi o mare problema sau cel putin asa sper, problema este ca va trebui sa ma imputerniceasca pe mine ca sa ma ocup de proces in numele ei, deoarece ea nu s-ar putea infatisa la fiecare termen in instanta iti dai seama si oricum eu m-am ocupat de multi ani de toate pentru ea/in numele ei cat a fost plecata la munca in strainatate.

Te poate imputernici, printr-o procura speciala autentificata de un notar public.

| darrio2007 a răspuns:

Parerea mea este sa iei legatura cu un avocat in problema asta.

| lpavel a răspuns:

Bineneteles ca poti face asta daca ai acte de proprietate pe numele lui maica-ta pe acele pamanturi, nu acte de mostenitor ca atunci i se cuvine partea si unchiului tau, dar ai si tu partea ta, deci trebuie sa imparta cu maica-ta!
Dar se pune intrebarea, cum a putu el construi ceva fara sa aiba titlu de proprietate pe acel pamant? E ceva in neregula aici...
Cred ca a falsificat niste acte si a facut ca acele pamanturi sa fie trecute ca proprietate al lui fara stirea lui maica-ta!
Binenteles asta e ilegal asa ca nu trebuie sa-ti fie frica din cauza asta dar sa stii ca nu va ceda usor ca se simte increzator cu acele acte ale lui asa ca pregateste-te sa ajungi in instanta cu el dar stai calm ca va pierde, ba poate face si puscarie ca falsificat acte.
Si sigur asa e ca altfel nu ii dadeau autorizatie de constructie!

| StefanescuDaniel explică (pentru lpavel):

Exact asa tot ii spun si eu sotiei mele si de asemenea si mamei mele. Ca unchiul meu s-ar putea sa fi facut mish-mashuri cu actele el fiind mare doctor (cu 45.000-60.000 ron salar pe luna) iti dai seama si are cunostinte multe. Mai are in proprietatea lui si alte 9 apartamente numai din cate stim si casa+ferma si inca jumate de duplex etc... Iar Mama mea banuiesc ca nu stie unde sunt acele acte pe care nu le-a mai vazut de circa 45 de ani si ca ar trebui sa le scoata din nou sa ceara copii sau duplicate sau cum se numesc. Si nici astea nu stiu de unde le poate cere din nou.

| ioana748 a răspuns:

Categoric da.Cred ca va poate face și doar donație.
Puteți aborda un avocat.
Unchiul a abuzat de buna credință a mamei dumneavoastră.
În instanta actele vorbesc.
Dacă nu dorește sa va despăgubească pe cale amiabila, atunci mergeți în instanta.
De obicei se începe printr o scrisoare trimisa de un notariat în care i cereți înțelegerea de comun acord și în care se stipulează ce urmează sa se întâmple în cazul ajungerii în instanta.
Apoi dumneavoastră dovediți bună credință și ca tot ce doriți este dreptul dumneavoastră conform legii asupra bunurilor respective.
Un avocat va poate spune cum este mai convenabil, donare sau vânzare cumpărare.
Între părinți si copii actul de donare este perfect valabil.
Este ceva firesc dealtfel.
Pe judecători nu ii interesează vorbele, doar actele legal valabile.
Mult succes.

| StefanescuDaniel explică (pentru ioana748):

Eu mai am un frate mai mare cu 1 an decat mine. In cazul acesta ar fi donatia valabila fara sa poata ataca pe viitor in instanta fratele meu pe care nu l-am mai vazut de circa 15 ani? Eu de asta zic ca as prefera sa imi faca direct acte de vanzare cumparare, iar apoi sa ma ocup de procesul cu unchiul meu. Iar actele nu cred ca mai stia mama mea unde sunt si ca ar trebui sa le scoata din nou va dati seama au trecut 45 de ani de cand a vazut acele acte ultima data mama mea. Si de atunci a cumparat si schimbat 3 sau 4 apartamente.

| ioana748 a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Da, fratele dumneavoastră poate ataca donația.
Vânzare cumpărare este cea mai sigura varianta în acest caz.