Indemnizația de handicap dacă o are deja primită nu i se mai ia, doar că este nevoie să o prelungească anual dacă nu este definitivă. Apoi poate cere separat de aceasta, cerere de pensionare pentru limita de vârstă dacă îndeplinește condițiile. Cele două tipuri de pensii se primesc din surse diferite, cu legi diferite și le poate primi pe ambele concomitent.
Desi prin modificarea legii, unii "destepti" au "transformat" indemnizatia de handicap in pensie de invaliditate, trebuie inteles urmatoarele.
Pensia de limita de varsta - indiferent ca este minima, medie, maxima -, este pensia pentru anii munciti.
Pensia de invaliditate sau indemnizatia de handicap cum se numea (termen care se mai foloseste), se primeste pentru handicapul pe care-l are.
Cele doua pensii nu se substituie una pe alta, ci se primesc separat.
Dar pentru intrebarea ta, raspunsul este: nu poate sa primeasca pensie de boala atunci cand persoana este in pensie normala (dupa ani de munca). Ca asta ar insemna daca ar mai primi o pensie. Pensia de boala o primesc doar acele persoane care sunt inapte pentru munca, dar inca nu au varsta de pensionare. Pensia permanenta de boala se transforma in pensie de varsta atunci cand persoana ajunge la anii cand are drept de pensie.
Pensia de handicap este aceiasi cu indemnizatia de handicap, am spus-o la inceput. Deci tatal tau are dreptul la pensie de varsta si pensie (aceiasi cu indemnizatia) de invaliditate.
însă nu știu dacă poate să ia și pensie pentru handicap sau să obțină o creștere a pensiei pentru limita de vârstă ținând cont că are și acest handicap.
Așa cum am precizat, cele două pensii provin din legi separate și se finanțează din fonduri separate. Nu poate obține ceea ce preconizezi tu.