Până nu faci 18 ani, nu te poți muta nicăieri, doar dacă părințiilor tăi sunt de acord, dar să știi că poți suna la protecția copilului, dacă sunt abuzivi cu tine.
Aici este o linie destul de subtire intre ce inseamna abuziv cu adevarat si ceea ce poate insemna abuziv prin ochii unui copil de 16 ani. Din propria experienta iti spun ca in perioada adolescentei totul pare mai extrem si mai aiurea decat iti va parea ceva ani mai tarziu!( Am plecat de acasa la 17 ani nervoasa si convinsa ca sunt maltratata emotional de parinti si ca sunt cei mai mari dusmani ai mei, acum rad si nu imi vine sa cred ca am putut sa dramatizez asa, iar mami care acum este prietena mea cea mai buna spera sa am parte de un copil care sa imi semene, ca sa aiba cine sa imi scoata si mie peri albi )Sfatul meu este sa incerci sa povestesti ceea ce ti se intampla cu o persoana de incredere dar care sa fie putin mai trecuta de prima tinerete si sa vezi care e opinia ei iar mai apoi sa iei decizia potrivita pentru tine! Iti doresc sa ai parte de tot ce e mai bun si sa fii fericita! Te imbratisez!
Codul civil prevede ca domiciliul minorului este la domiciliul parintilor, dar nu te pot lua cu forta si politia nu are atributii in asemenea cazuri.
Sunt cateva lucrui asupra carora trebuie sa reflectezi serios:
- Parintii ai te pot da disparuta la politie.
- Din ce bani vei plati chiria, cheltuielile, facturile, mancarea etc. (partea ta)?
- Daca tu nu ai venit (minim 2000 lei lunar), atunci ce vei face? Vei fi datoare vanduta "prietenului" sau altcuiva?
Teoretic, doar după 18 ani poti pleca de acasă. Declaratie nu poti da pentru ca se considera ca nu ai discernamant pana la 18 ani.
Oricum te vei intoarce dupa un timp la ei.
Prietenul azi poate fi, maine nu mai e.
Dar parintii ii ai atata timp cat vor trai.
Cu atat mai mult nu te poti muta, deoarece pana la varsta de 18 ani nu poti locui cu un barbat, El risca sa faca puscarie.