| Georgian_Nicu_Constantin_1994 a întrebat:

Buna ziua TPU, am nevoie de un sfat / informatii legate despre cum trebuie procedat in cazul unei demisii cu preaviz. Ideea este ca eu vreau sa respect preavizul de 20 de zile. dar numai in cazul in care managerul nu ma sicaneaza/ ameninta sau amendeaza conform regulamentului intern ( mai pe românește cauta nod in papura). In cazul ca vreau sa nu raman in preaviz ce pot sa fac? Contractul de munca fiind de 4 ore luni-vineri 8-12. Si eu normal lucrez 12/24. Pot sa ii acuz ca nu respectă contractul de munca si sa nu raman in preaviz sau sunt obligat sa stau in preaviz si am sa stau doar 4 ore?

Astept sfaturile dumneavoastră, va mulțumesc.

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

Nu poti sa-l acuzi ca nu respecta programul de lucru prevazut in contractul individual de munca!---nu esti tu acela care are dreptul legal de a constata si de a sanctiona neindeplinirea obligatiilor contractuale asumate de catre angajator --- ITM( Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul tau)are asemenea atributii legale!

Deci, intai il reclami la ITM ca nu respecta programul de munca asa cum este prevazut in contractul tau( de 4 ore/zi).
Numai dupa ce ITM-ul a constatat si a sanctionat nerespectarea obligatiei de catre angajator, abia atunci poti pleca fara a acorda angajatorului acest preaviz asa cum se spune la punctul 8) al Art. 81 din Codul Muncii, respectiv:
"(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."

p.s. La ITM, discuta cu inspectorul de munca cum trebuie sa procedezi in situatia ta. Daca nu este unul dintre coruptii sistemului, te va indruma/sfatui cum sa-ti fie bine--- daca este "cumparat" de angajatorul tau, ti-ai gasit beleaua!
Succes!

2 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este obligatoriu sa respecti termenul de preaviz stabilit prin contractul individual de munca sau in contractul colectiv aplicabil. Daca in contracte nu este prevazut atunci trebuie sa respecti termenul prevazut de Codul muncii, rep. in 2011, citez:
"ART.81.(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
  (2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
  (3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
  (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
  (5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
  (6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
  (7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
  (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."
Daca nu-l respecti sau angajatorul nu renunta la preaviz poate sa-ti desfaca disciplinar CIM, pe motiv de absente nemotivate.

| Florin_Denisov_1978 a răspuns:

Salut, cel mai bine te duci la resurse umane de la firma ta si intrebi acolo sau daca nu du-te la ITM si pune o intrebare acolo.