| TomaCristian1996 a întrebat:

Bună ziua TPU. În cam o săptămână îmi încep primul an de facultate la Fils, o facultate din cadrul politehnicii, la buget. Problema mea este ca îmi doresc sa abandonez facultatea un an pentru ca sa pot studia pentru a intra la o alta facultate aleasa de mine anul viitor și din cauza unor probleme personale. Problema este ca din cate am citit pe internet dacă abandonez acum facultatea e ca și cum as fi pierdut un an din anii subvenționati de stat și ca la facultatea următoare la care voi intra va trebui sa îmi plătesc primul an. Din păcate articolele citite de mine sunt cam vechi și as dori sa aflu care este adevărul, fiindcă pierderea un an bugetar e ultimul lucru pe care mi-l doresc. ( am mai citit de asemenea ca dacă ma retrag înainte de începerea anului propriu zis nu pierd niciun an dar nu sunt foarte sigur de veridicitatea informației ). Dau funda, Cristian.

Răspuns Câştigător
| GdX a răspuns:

Retrage-ti dosarul pana incepe facultatea si nu mai ai treaba. Daca apuci sa incepi facultatea, ai pierdut si subventionarea.

1 răspuns:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Conform art.142 din L.1/2011, a educatiei nationale, cu md. si compl. ulterioare, citez:
„(6) O persoană poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat.
  (6^1) Persoana care a beneficiat gratuit de şcolarizare în cadrul unui program de studii universitare finanţate de la bugetul de stat are, în condiţiile legii, dreptul de a urma un alt program de studii universitare în cadrul aceluiaşi ciclu de studii universitare:
a) în regim cu taxă, dacă instituţia de învăţământ superior de stat organizează programul şi în acest mod;  
  b) în regim gratuit, cu finanţare de la bugetul de stat, în condiţiile în care persoana achită contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, în cazurile în care programul de studii la care a fost admis este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
  (6^2) Încasarea sumei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare se realizează de către instituţia de învăţământ superior de stat care a asigurat şcolarizarea, aceasta având totodată dreptul de a stabili ca plata efectivă a sumei să se realizeze şi în tranşe/rate. Sumele încasate se fac venit la bugetul de stat.
  (6^3) Cu ocazia înmatriculării persoana prevăzută la alin. (6^1) prezintă dovada că a efectuat/efectuează plata prevăzută la alin. (6^2)."
Fata de aceste prevederi, daca te retragi inainte de inceperea cursurilor, inseamna ca n-ai beneficiat de locul bugetat si nu va trebui sa platesti nimic.