anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

treaba sta in felul urmator, maicamea isi plateste singura contributia pentru a iesi la pensie, mai avea 1 an si 8 luni pana la iesire! De la inceputul acestului an am completat un formular 600 la ANAF pentru a achita suma respectiva ce trebuie data pe luna de maicamea, asta dupa ce, ce-i de la CAS ne trimiteau cu dispret la ANAF, astazi am fost sa achitam suma respectiva la ANAF iar cei de la caserie ne-au spus ca ei nu mai primesc bani si sa ne ducem la CAS ca ei nu mai au nici o treaba cu asta. Tin sa precizez ca noi avem o mica firma si mai exact un IF actual II, si din cate am inteles ca noi ne incadram cu firma la 5000 pe an si nu 10000, nu stiu exact de ce e vorba ca nu ma ocup e de acte dar va spun ca cine stie sigur isi da seama la ce ma refer! Am ajuns la CAS, acestea spundu-ne ca sa mai completam un formular si ca incepand de maine mama o sa fie asigurata ca ea de la inceput pana acum nu a fost! Scuzanduse ca ei nu au nici o vina, nu e vorba 700ron cat am platit pe 3 luni jumate dar e vorba de 3 luni jum ne luate in calcul! Cand i-am intrebat pe cei de la CAS de chestia asta au ridicat din umeri spandun-e din nou ca ei nu sunt vinovati cu o lejeritate maxima. Spuneti-mi ce sa fac in cazul asta? Sa iau o bata in mana ca poate ma baga mai bine in seama sau? Spuneti-mi pe unde sa sun va rog! Un numar de telefon sau un sfat anume!

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Contributia pentru pensie (CAS) se plateste la Casa de Pensii Publice din judet (municipiul Bucuresti) si nu la Casa de Asigurari de Sanatate.
Daca nu lucrezi aceasta contributie se plateste in baza unui contract de asigurari sociale, incheiat cu Casa de Pensii Publice, conform L.263/2010, citez:
"(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat."
Si la ce "carte de munca" te referi, nu se mai intocmeste carnet de munca din 1.01. 2011 si acesta nu se intocmea pentru cei cu contract de asigurare.
CASS este contributia pentru sanatate si nu stiu ce treaba aveati cu aceasta contributie in cazul pensiei.

| alessia5158 a răspuns:

Copile, nu ai motive de furie --- faci o confuzie intre CAS si CASS!
CAS-ul -> contributie de asigurari sociale(asigurare in sistemul public de pensii )
CASS-> contributie de asigurari sociale de sanatate
Cele doua contributii SE PLATESC SEPARAT in conturi diferite! Ori, de la inceputul anului pana acum, mama ta a platit numai CAS-ul ( pentru vechimea in munca implicit pentru pensie!). Cat priveste CASS-ul inteleg, din postarea ta, ca l-a platit abia in aprilie iar in suma platita sunt cuprinse si lunile ian, febr. si martie--- deci, este asigurata si la sanatate!

Prin completarea formularului 600 ( il vezi in link:https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/dec_600_2016.pdf) deci si plata CAS-ului de la inceputul acestui an, mama ta NU va avea avea probleme la pensie adica, NU ii va lipsi nimic din vechimea in munca daca plateste si va plati pana la deschiderea dreptului la pensie(adica, peste 1 an si 8 luni)

| JohannesZu a răspuns (pentru alessia5158):

Imi cer scuze, intr-adevar, am scris CASS in loc de CAS, din Ianuarie pana astazi am platit la Financiar (ANAF), astzi cei de la ANAF ei au spus ca nu se mai incaseaza la ei si sa mergem la CAS, CAS-ul punandu-ne sa completam formularul acela si spunandu-ne ca de abia de maine mama o sa inceapa sa fie iar asigurata, CAS spune intruna ca ei nu au nici o vina si ca nu suntem singuri de parim asa!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

In primul rand trebuie sa te adresezi in scris cu confirmare de primire directorului CASJ (Apropo! Ala este CASS=sanatate. CAS=pensii.). Trebuie sa astepti 30 zile pentru a primi un raspuns legal. Daca nu primesti in 30 zile te poti adresa La Casa Nationala: http://www.cnas.ro/page/date-de-contact.html
Acolo ai 60 zile timp de raspuns. Apoi te poti adresa Ministerului Muncii: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/contact
si Primului-Minstru. Daca doresti si ai varsta necesara( peste 18 ani) poti da CASJ in judecata dar daca ai martori si inregistrari. Si asa in tara asta nu prea ai mari sanse. Mafia este mana in mana in justitie si ministere sialte institutii.