Raspunsul depinde de prevederile existente in contractul de inchiriere. De regula intretinerea si micile reparatii revin chiriasului. Ca jurist am redactat cateva zeci de contracte de inchiriere si acestea erau prevederile, chiriasul trebuie sa se ingrijeasca de apartament ca un bun proprietar si sa repare stricaciunile provocate. Mai mult, la obligatiile chiriasului se prevedea si predarea in starea in care l-a primit, bineinteles cu uzura aferenta termenului de inchiriere.
Daca starea apartamentului nu se incadreaza la uzura normala perioadei de inchiriere atunci zugravirea ar trebui facuta de chirias, ori de proprietar pe cheltuiala chiriasului. Daca problema nu se rezolva amiabil exista doar calea instantei de judecata. Numai bine!
Asta se intampla doar in romanica.in occident,la inchirierea unui apartament,pe langa contractul [in care se prevede expres;''la incetarea contractului,locatarul este obligat sa predea apartamentul, in aceeasi stare in care s-a aflat la data inchirierii[treaba e ca la inchiriere se face un pv in care sunt trecute pana si cuiele pentru agatat tablouri], locatarul este obligat sa depuna o garantie[de obicei echivalentul a 2 luni de chirie] suma urmand sa-i fie restituita la incetarea contractului,integral sau, daca exista stricaciuni, cat mai ramane din ea dupa efectuarea de catre proprietar a lucrarilor necesare aducerii apropo. in starea initiala.
N-a fost intrebarea si nici intentia mea de a prezenta, exhaustiv, ce trebuie sa contina un contract de inchiriere. Inafara unor elemente obligatorii, pe care trebuie sa le contina fiecare contract, partile sunt libere sa prevada sau sa nu prevada orice este legal, daca nu exista prevederi contractul este completat de drept cu prevederile Codului civil privind inchirierea. Sigur ca este bine ca bunul inchiriat sa fie predat pe baza de proces verbal, mai ales daca apartamentul este mobilat si trebuie trecuta toata mobila, precum si starea apartamentului. O zi buna!
Ioane,pur si simplu vroiam sa arat pragmatismul alora ''de afara''. contractele lor de inchiriere sunt standardizate pentru ca exista asociatia ''imobiliarilor'', care e ceva serios nu ca la noi.
Conform conditiilor care ar trebui sa existe in orice contract de inchiriere, chiriasul trebuie sa predea apartamentul si bunurile in starea in care le-a luat in primire. Puteti cere explicatii chiriasilor despre starea jalnica a apartamentului si cum vad rezolvarea. Se poate rezolva pe cale amiabila intre parti sau in instanta (asta daca aveti contractul inregistrat la fisc si s-au achitat impozitele de rigoare aferente chiriei obtinute). Succes!
Cel care sta in apartament trebuie sa il si ingrijeasca.deci sarcina de a zugravi ii vine celui care sta in apartament