Conform L.329/2003, rep. in 2014, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 1
(1) Detectivul particular este persoana atestată în condiţiile prezentei legi şi care, fără să aducă atingere dreptului la viaţă intimă, familială şi privată ori altor drepturi şi libertăţi fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfăşoară activităţi specifice de investigare, referitoare la:
a) conduita şi moralitatea publică a unei persoane;
b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potenţială parteneră într-o afacere;
c) persoanele dispărute de la domiciliu;
d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părţi în proces;
e) asigurarea protecţiei împotriva scurgerii unor informaţii din sfera vieţii private sau a activităţii operatorilor economici care doresc să păstreze confidenţialitatea acestora.
(2) Activitatea detectivului particular nu poate fi contrară reglementărilor legale interne sau celor internaţionale la care România este parte, siguranţei naţionale, ordinii publice ori bunelor moravuri.
(3) Informaţiile obţinute în urma activităţilor desfăşurate de detectivul particular sunt destinate exclusiv clientului acestuia, în condiţiile prezentei legi."
Fata de aceasta reglementare rezultatele obtinute nu pot folosite ca probe in proces, fiindca nu ar fi legale, deoarece activitatea de urmarire, fotografiere, filmare, etc trebuie efectuata doar in baza unui mandat judecatoresc.
De asemenea prin urmarire nu poate fi afectata viata intima si privata a persoanei urmarite.
P.S. Se pare ca utilizatori, care n-au deloc cunostinte de legislatie si dau raspunsuri total sau partial eronate, nu se pot stapani sa nu se bage in ce nu stiu si nu pricep.
Da, este legal, fiindca are autorizatie legala, emisa de un organ de justitie, care ii permite sa profeseze ca "detectiv particular".
Da, poate aduna probe pentru un proces, poate investiga si poate urmari sau fila, pe cine este platit sa investigheze.
Nu conteaza ca are autorizatie sau nu, oricine poate aduce probe, sunt binevenite din partea oricui, pentru procurorul care abia asteapta probele alea contra inculpatului.
Daca e proces public si esti in sala zici judecatorului, procurorului "eu am si alte probe".
Ei au nev de probe, nu conteaza cine le aduce.
Asa si matorii sunt ca proba, si n-au nici o autorizatie, pot sa zic ca am vazut cutare si cutare lucru ce a facut ala.
Nu e ca la traduceri care pentru institutii nu sunt valabile decat alea facute de un traducator autorizat, sau alte cazuri din astea.
Sigur ca poate aduna probe pentru un proces, nu ii trebuie nici o autorizatie, probele sunt binevenite din partea oricui, si din partea unui om de rand care nici macar nu e detectiv.
Sunt probe si atat, ajuta f mult.
Proba e si cand vin si zic ca am vazut ceva, sau am filmat ceva, nu cont cine sunt.
Iti cere si tie probe ca cel inclus in problema daca esti victima sa zicem.
Bine, sa fie probe verificabile, nu asa aiurea neverificabile.
Bine, da probele victimei si victima le prezinta.
Desi ma pot si eu duce daca mi se permite sa prezint probe in mod direct pentru anumit caz, ca procuroru abia asteapta sa-l infunde mai tare pe acuzat, si moare de satisfactie cand castiga adica cand obtine cea mai mare pedeapsa posibila pentru inculpat.