Conform L.263/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 71.(1)Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută de prezenta lege, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2)Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
(3)În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5)Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6)Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8)Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9)Deciziile comisiilor medicale de contestaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive."
Contestare poti face doar pe baza de acte medicale care atesta grad de invaliditate mai mare.
Contestatiile se depun tot la comisie, iar in caz de nesolutionare favorabila, prin instanta.
Intreaba-l pe ioandelsal! Este jurist de meserie: https://www.tpu.ro/utilizator/scyw
Mama ta trebuie sa mearga anual la oftalmologie si sa-si schimbe numarul la dioptri, de aceea vede incetosat!
In ce privesc bolile autoimune le avem cu totii care suntem trecuti de 40-50 de ani, ca deh, asta este viata moderna si suferintele prin acre am trecut in anii comunismului. De ele nu murim maine ci peste 20-50 de ani.
Nu te mai uita in curtea vecinilor ce au unii si nu au altii, ca nu toti au boli la vedere.
Poti primii decizii de pensionare daca esti debil mental, desii fizic esti perfect sanatos.
Poti primii decizi de invaliditate daca ai doar 1 singur rinichi sau ai alte probleme de sanatate.
invatati-va sa nu mai comentati aiurea de ce altii au si voi nu aveti!
Faptul ca merg si muncesc la negru este pe riscul lor, nu al tau sau amiaca-tii si o fac ca sa-si reintregeasca veniturile fiindca pensiiile sunt probabil insuficiente.
Mama ta are dreptd e mubnca de 4 ore si merge sa le munceasca?
Peste pensie i-ar prinde bine inca un salariu!
Nu am inteles prea bine de ce vrei sa faci constestatie, care este cauza reala acesteia, odata ce o comisie intreaga au decis ce diagnositic are mama ta, nu doar 1 medic.
Iti dau un sfat: fiti oameni cu bun simt si mai lasati uitatul in ograda altora si mai incetati sa va invidiati vecinii.
Doar daca vavea aceste boli din nastere sau pana la varsta de 18 ani, daca aceste boli le-a facut dupa varsta de 18 ani nu se considera boli congenitale sau boli aparute in copilarie si daca face contestatie pierde si acest grad si pensia aia de 600 lei pe care o are, mama ta ce varsta are? A muncit sau inca mai munceste? Va lua si de la stat pensie la 65 de ani din munca ei.
Pensia minima e de 800 de lei, nu 600. Ce dracu? dupa 30 de ani de munca cu carte de munca? Nu scrie pe decizie unde o poti contesta?
Are pensie de boala, nu de vechime.
Am inteles asta din prima.
Decizia se poate contesta in instanta, dar sa aveti grija sa fiti in termenul legal de depunere a contestatiei. S-ar putea sa aveti nevoie de un jurist care sa va ajute pentru ca in primul rand ar fi util sa stiti daca sunt sanse sa se rezolve ceva. Tot juristul va stii sa invoce toate temeiurile de fapt si de drept. Nici nu stiu ce sfat ar fi mai util pentru situatia dvoastra. Ati putea incerca sa obtineti un venit suplimentar din incadrarea mamei in grad de handicap. Poate s-ar incadra la gradul 2 si atunci ar mai primi 360 lei pe luna. Cat despre vecinii care lucreaza desi au handicap grad 1 cu insotitor, nu pot spune decat ca probabil lucreaza la negru. Sau interesati-va unde e de mers cu banii in plic si aia e.
Comisia i-a dat gradul III cu drept de munca cu jumatate de norma (4 ore pe zi). Nu comisia a stabilit 600 lei pensia. Aia a reiesit dupa anii lucrati si contributia la CAS (din salariile avute).
Degeaba pui bani in plic la comisie, sau poate te alegi cu o arestare. Comisia analizeaza actele medicale date de specialisti.
Cu artroza nu te pensionezi. Multi muncesc cu acele dureri.
Esti batut in cap poate fac si parintii tai o boala de asta, habar nu ai ce e o boala autoimuna
Am pomenit ceva de boala autoimuna? Nu. Iar artroza nu este boala autoimuna.