| Daniel477 a întrebat:

Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o intrebare.
In anul 2015 am incetat plata unei rate la Banca, din cauza lipsei financiare.
Astazi am primit un plic cu niste hartii in care scrie Dosar Executare /2019 si cheltuieli de executare.Intrebarea mea este, dupa 8 ani ce au trecut nu s-a prescris termenul in care puteam fi executat silit? De asemenea eu muncesc cu ziua si nu am proprietati pe numele meu.Ce se poate intampla? Va multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Executarea silita se prescrie in termen de 3 ani incepand cu data cand se naste dreptul de a o obtine (cand putea incepe legal) si poate fi afectata de suspendare sau intrerupere, caz in care va fi mai lunga de 3 ani, uneori cu destul de mult timp.
Deorece nu dai detaliile necesare pentru un raspuns concret iti citez prevederile Codului de procedura civila:
"ART. 706. Termenul de prescripţie
  (1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
  (2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
  ART. 707. Efectele împlinirii termenului de prescripţie
  (1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
  (2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.
  ART. 708. Suspendarea prescripţiei
  (1) Cursul prescripţiei se suspendă:
  1. în cazurile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de a obţine obligarea pârâtului;
  2. pe timpul cât suspendarea executării silite este prevăzută de lege ori a fost stabilită de instanţă sau de alt organ jurisdicţional competent;
  3. cât timp debitorul nu are bunuri urmăribile sau care nu au putut fi valorificate ori îşi sustrage veniturile şi bunurile de la urmărire;
  4. în alte cazuri prevăzute de lege.
  (2) După încetarea suspendării, prescripţia îşi reia cursul, socotindu-se şi timpul scurs înainte de suspendare.
  (3) Prescripţia nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului urmăritor.
  ART. 709. Întreruperea prescripţiei
  (1) Cursul prescripţiei se întrerupe:
  1. pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii, în orice alt mod, a datoriei;
  2. pe data depunerii cererii de executare, însoţită de titlul executoriu, chiar dacă a fost adresată unui organ de executare necompetent;
  3. pe data depunerii cererii de intervenţie în cadrul urmăririi silite pornite de alţi creditori;
  4. pe data îndeplinirii în cursul executării silite a unui act de executare;
  5. pe data depunerii cererii de reluare a executării;
  6. în alte cazuri prevăzute de lege.
  (2) După întrerupere, începe să curgă un nou termen de prescripţie.
  (3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.
  ART. 710. Repunerea în termenul de prescripţie
  (1) După împlinirea termenului de prescripţie, creditorul poate cere repunerea în acest termen numai dacă a fost împiedicat să ceară executarea datorită unor motive temeinice.
  (2) Cererea de repunere în termen se introduce la instanţa de executare competentă, în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării. Judecata cererii se face cu citarea părţilor, prin hotărâre supusă numai apelului, potrivit dreptului comun.
  (3) Dacă cererea de repunere în termen a fost admisă, creditorul poate formula cerere de executare silită în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii."
Daca nu dispui de salariu sau conturi in banca si nici bunuri mobile sau imobile executabile silit nu se intampla nimic, banca nu are ce executa silit. Totusi s-ar putea sa ai pe viitor, atat timp cat nu a expirat termenul de prescriptie.
Ar fi bine sa vorbesti cu un avocat, care te va putea sfatui concret si sigur privind prescriptia executarii silite, dupa ce vede actele privind datoria si executarea silita.

1 răspuns: