| AcnaibSomlab a întrebat:

Buna ziua, va rog sa ma ajutati.Deci:parintii mei vor sa-mi dea in mostenire un teren,eu sunt casatorita,parintii mei ar vrea sa am drept doar eu,de asta au ales mostenirea, eu si sotul nu vrem asta pentru ca vrem sa ne construim o casa cu banii pe care sotul meu ii castiga cu greu in tari straine si mie personal, nu mi se pare corect.As vrea sa stiu daca si sotul meu ar avea drept sau daca dupa actul de mostenire, putem face un act ca sa avem amandoi drepturi egale sau ce se poate face sa nu avem incurcaturi? Multumesc anticipat

24 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Un avocat stie exact, nu noi pe TPU, cauta un avocat si intreaba l nu te va costa nimic sa il intrebi, el stie legea si iti spune exact ce drepturi are sotul tau asupra terenului pe care parintii tai ti l doneaza, este mai bine sa aflii acum decat după ce a ati ridicat casa si apoi vor urma discutii si certuri cu parintii, ei clar nu il acceptă pe sotul tau si vor ca el sa nu aiba niciun drept, dar un avocat iti va explica exact cum trebuie sa procedezi, mult succes. Actele după aceea se fac la notar ca sa intrii in drepturile de mostenire asupra acelui teren.Tu ce varsta ai dar sotul?

Bula
| Bula a răspuns:

Mostenirea este aportul de bunuri adus unilateral de catre mostenitor si nu face parte din "bunurile comune aduse in timpul casniciei".
Ca urmare, in caz de divort, bunurile mostenite raman a mostenitorului, si doar restul se mai imparte.

Sotul tau poate avea parte din mostenire doar daca ar fi mentionat nomial in testament SAU daca ii faci donatie o parte DUPA ce ai mostenit.

| ioana748 a răspuns:

Daca sotul tau castiga bine, ar fi indicat sa isi faca casa pe propriul teren.
Ma gandesc ca vei avea probleme cu parintii tai daca instrainezi din teren sotului.
Si sotul nu ar trebui sa accepte compromisuri daca nu este agreat de parintii tai.
Munciti amandoi, va faceti un rost si nu va scoate nimeni ochii.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Mostenirea se face doar dupa decesul parintilor, pana atunci nici tu nu vei fi proprietara pe teren, chiar daca parintii fac un testament acum.
In schimb se poate ca parintii sa-ti doneze terenul, printr-un contract de donatie, autentificat de un notar public. Dupa aceea si tu poti dona jumatate din teren sotului tau si apoi sa construiti casa.

| AcnaibSomlab explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos????

| AcnaibSomlab explică (pentru CristiDinBucuresti):

Eu fac 36 duminica, sotul 35, mtumesc pentru raspuns?

| AcnaibSomlab explică (pentru ioana748):

Parintii mei il plac pe sotul meu,dar stiti cum sunt parinti,se gandesc ca in caz de ceva,de un divort Doamne fereste, sa nu fie incurcaturi, dar oricum ar fi, nici eu nu vreau cum vor ei, nu mi se pare corect fata de sotul meu, care este un om jos palaria.parintii au fixuri. Vreau sa ma orientez pana la anul ce e de facut, si vom vorbi foarte deschis cu ei, ori ni-l dau cum trebuie, ori nu-l acceptam

| AcnaibSomlab explică (pentru Bula):

Super,multumesc frumos pentru raspuns

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Parintii tai au in vedere viitorul tau. Niciodata nu stii ce iti aduce ziua de maine.
Lasa cum vor ei.
Cand vei avea copii, vei gandi si tu la fel.

Voi va cumparati alt teren pe care sa construiti casa, ca sa nu va complicati.

| AcnaibSomlab explică (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Avem si noi o fetita, intr-adevar ca nu stii niciodata ce-ti rezerva ziua de maine, dar na! Multumesc pentru raspuns?

| Xena20 a răspuns:

Părinții tăi au dreptate! Lasă terenul pe numele tau și gata și faceți casa pe el apoi! Nu mai exagera cu asta cu vai să aibă și el drept, soțul are drept asupra terenul și asupra casei atâta vreme cât e căsătorit cu tine! Las-o așa, părinții îți vor binele! Până la urma doar un act și atât și sunteți căsătoriti, deci nu contează că e doar pe numele tau. Unele femei lupta să evite categoric asta cu proprietatea comună, să aibă casa in care stau doar pe numele lor cum e corect și tu vrei sa arunci la gunoi ajutorul părinților care îți vor binele!

| AcnaibSomlab explică (pentru Xena20):

Multumesc pentru raspuns

| I0NUTA a răspuns:

Dupa decesul parintilor, ai dreptul la mostenire si ii poti da si sotului tau o parte. Daca parintii tai aleg sa iti doneze terenul, cred ca pot pune o clauza sa nu il poti instraina. Daca vrei, poti refuza donatia.
Cel mai bine ar fi sa intrebi un notar.

| AcnaibSomlab explică (pentru I0NUTA):

Cred ca cel mai bine vom lua un apartament in rate.....nu as fi vrut sa ne bagam in datorii, dar asta e situatia

| I0NUTA a răspuns (pentru AcnaibSomlab):

Poti opta sa treci pe sotul tau 25-30% din teren.

| AcnaibSomlab explică (pentru I0NUTA):

Vedem ce ne rezerva viitorul.Multumesc pentru raspuns?

| eliancodrut a răspuns (pentru ioana748):

Alta "doamna" care emite prostii.

| eliancodrut a răspuns:

Doamna, nu va luati dupa ce baguie CristiDinBucuresti si Ioana: ele se pricep la toate, dar nu stiu nimic.
Ca sa primiti terenul pe numele ambilor soti se poate face in doua moduri: Donatie pe numele ambilor (tu si sotul) sau contract de vanzare-cumparare intre tatal (parintii) tau si voi doi. Contractul necesita cheltuieli mai mari decat donatia.
Te sfatuiesc insa sa fie donatia sau contractul pe numele tau. Nu se stie niciodata ce aduce viata. Si in acest fel, sotul tau beneficiaza de folosinta terenului, mai ales daca pe teren este construita casa de amandoi.
Bula nu este pe subiect, el se refera la mostenire, dar asta se obtine dupa decesul parintilor.

| AcnaibSomlab explică (pentru eliancodrut):

Multumesc frumos pentru raspuns????

| ioana748 a răspuns (pentru AcnaibSomlab):

Daca parintii il plac pe sotul dumneavoastră, incercati sa gasiti o cale diplomata prin care sa refuzati.
Astfel demonstrati respect fata de sotul dumneavoastră.

| AcnaibSomlab explică (pentru ioana748):

Multumesc pentru raspuns????????

| I0NUTA a răspuns (pentru AcnaibSomlab):

Cu drag.

| ioana748 a răspuns (pentru AcnaibSomlab):

Cu drag❤️

| relian a răspuns:

Exact ce ai spus si tu, donatia, mostenirea nu se imparte cu sotul.
Dar ce inseamna mai exact aceste chestii? Tu spui ca esti casatorita, deci cu ce vii tu in acea casatorie, sau cadourile primite, chiar si de la sot, donatii, nu se vor imparti in cazul unui divort.

Deci problema asta, se pune doar daca vei divorta, ori daca cel care avea acea donatie cadou moare, atunci acele bunuri se vor duce la familia celui decedat inapoi.

Dar tu, daca nu ai de gind sa divortezi, vad gandesti normal, nu vad pentru ce sa te complici, adica sa faci nu stiu ce acte, ori sa faci altfel decat parintii tai vor.

Primesti acel teren moca, asa ca lasa-i sa til dea cum vor ei, altfel cine stie poate se vor razgandi laughing
Mergem mai departe cu analiza. Sa spune, ca teoretic, dupa ceva ani, ati divorta, doar acel teren nu se va imparti, casa se va imparti la amandoi.
Luam ambele varainte.
1- Tu nu vrei sa divortezi, dar divorteaza el, foarte bine, pentru ca o sa iti aduca prejudicii morale, terenul va fi al tau, plus jumate din tot ce faceti cand sunteti casatoriti, asa este corect.
2- Daca divortezi tu, iar acum din ce spui arati ca esti o persoana buna, o sai dai tot cea bagat el acolo, dara fara acel teren. Daca vei vrea sa impartiti egal, no s-a fie nici atunci problema, vindeti casa cu tot cu teren, impartiti banii si ura si la gara laughing

Cam despre asa ceva este vorba.Eu asa te sfatui, lasa parintii sa iti dea terenul cum vor ei, si nu mai umbla la acte.Sotul tau desi teoretic nu va avea el terenul respectiv, tot ce face pe acel teren or sa fie bunuri comune, deci el va avea parte la ce se construieste, la acea casa ce spui tu ca vreti sa faceti.

O sa aveti casa impreuna si terenul tot al vostru, pentru ca voi veti locui acolo, actul este doar o hartie care nu va impiedica sa stai impreuna, nu deranjeaza pe nimeni, atiat timp cit voi nu aveti ginduri de despartire.
Cu ce il deranjeaza pe sotul tau ca ai tu un teren? Daca il deranjeaza asa de mult, spune-i cai vinzi jumate laughing dar iar trebuie sa faci alte acte, plus ca nu stiu cum se face asa ceva.

Cum am spus te complici aiurea, ia terenul cum o fi, cum ti-l da parintii lasa asa, no sa afecteze pe nimeni cu absolut nimic.
Daca dupa ce paritnii til dau donatie si tu ii vinzi sotului jumate, ca se simte ala mai stiu eu ce lezat laughing atunci ai putea avea probleme cu parintii, se vopr supara pe tine ca ei au dorit ceva si tu nici atit nu ai putut sa faci pentru ei.

Daca sotul tau nu vrea sa facda casa p[e un teren care este al tau, atunci eu te sfatui sa iti cauti alt sot laughing nu as sta cu un astfel de om, sincer, adica ce ma deranjeaza pe mine ca terenul este doar al tau? Cu ce mar deranja? Iti zic eu cand mar deranja, atunci cand am intentii ascunse, adica intentii ca mai tarziu sa iti dau liber, si stai ca vreau sa iau eu tot laughing

Dupa ce ai actul de la parinti, poti sa faci ce vrei tu cu acel teren, dar eu asa spun, lasa-l asa cum cade.