| vreaubebe a întrebat:

Vin in fata dvs cu o dilema.
In 2014 am primit o amenda de circulatie ( mai exact in luna ianuarie a anului 2014). Plecand din oras am uitat complet de ea. Impozitul pe locuinta si masina au fost achitate la casieria primariei de catre bunica mea. Anul trecut ( 2015) i s-a pus in vedere faptul ca figurez cu o amenda neachitata in valoare de 700 lei din cate inteleg, caci bunica fie n-a auzit fie a uitat sa ne comunice. Anul acesta ( 2016) la acelasi ghiseu s-a achitat impozitul pe locuinta proprietate personala si pe masina fara sa i se spuna absolut nimic.
Intorcandu-ma de curand in oras mi-a cazut in mana procesul verba la amenzii respective si am intrebat-o pe bunica daca au spus ceva de la primarie, iar ea mi-a povestit ceea ce am scris mai sus.
Dilema este urmatoarea: desi ne chinuim sa strangem suma aceasta, care, pentru noi nu este tocmai mica, in timp util, in luna decembrie sotia mea va da nastere unui baietel. Eu doresc sa depun actele pentru obtinerea stimulentului de insertie ( cel de 531 lei), sotia mea neavand niciun venit.
Daca pana atunci nu reusim s astrangem suma sa achitam aceasta amenda nu voi avea dreptul la acest timulent? Mi se va refuza dosarul, sau amenzile de circulatie nu au legatura cu acordarea stimulentului? ( asta am auzit-o de la cineva de la primaria din orasul vecin, dar stiti cum se spune, cate bordeie atatea obiceie)
Va multumesc, si va doresc o zi minunata

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Indemnizatia pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie n-au nici o legatura cu amenzile si nici macar nu pot fi retinute sume din acestea pentru plata amenzilor, conform OUG 111/2010, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 20. (1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu pot fi  urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.
  (2) Asupra drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu se  datorează impozit şi nici contribuţiile sociale obligatorii stabilite de lege."
In mod normal ar fi trebuit sa existe o executare silita, daca n-ai platit amenda. De asemenea, incepand cu acest an, suma putea fi retinuta din impozit, conform Codului de procedura fiscala, citez:
„ART. 165. Ordinea stingerii obligaţiilor fiscale  
  (1) Dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;  
b) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului.  
  (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate
amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală."
Fata de aceste prevederi nu o sa intampini nici o problema la obtinerea stimulentului de insertie.

1 răspuns:
| GdX a răspuns:

S-ar putea sa iti opreasca din banii aia. Mai bine te duci si intrebi cand depui pentru stimulent.